Hoe zorg je ervoor dat je weinig onderhoud nodig hebt aan je tuin?

H

Je tuin is een belangrijk onderdeel van je huis, wanneer het lekker weer is zul je hier ongetwijfeld veel tijd doorbrengen. Maar wanneer je het druk hebt met dingen als werk, school, vrienden en familie wil je weinig tijd hoeven besteden aan het onderhouden van je tuin. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee jij altijd een prachtige tuin hebt met weinig onderhoud!

Het vervangen van je gras

Bijna iedereen heeft wel gras in zijn tuin liggen, maar dit kan veel werk opleveren. Je moet om de zoveel tijd je gras maaien en daarnaast het soms opnieuw zaaien. Je kunt er ook voor kiezen om kunstgras leggen. Dit heeft een stuk minder onderhoud nodig en ziet er daarnaast ook mooi uit. Er zijn verschillende soorten kunstgras en het is tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt gras. Kunstgras kan enorm veel hebben en je hoeft niet bang te zijn dat het kapot gaat.

Tuinmeubilair

Heerlijk, een loungeset of stoelen in je tuin om te relaxen met lekker weer. Maar het kan lastig zijn om te bepalen welke meubels je in je tuin wil hebben die weinig onderhoud vereisen. Let daarom bij het aanschaffen van tuinmeubilair op het materiaal. Zo hebben aluminium of kunststof meubilair weinig onderhoud nodig, zijn ze roestbestendig en vervagen niet in de zon. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tuinmeubilair verkleurt of verroest wanneer je deze het hele jaar lang in de tuin laat staan. Dit scheelt een hoop onderhoud en gesjouw met je tuinmeubilair naar de schuur.

Bewateren van planten

Heb je veel planten en/of bloemen in je tuin? Overweeg dan eens een geautomatiseerd watergeefsysteem, zoals sproeiers. Hiermee hoef je niet zelf je planten water te geven.  Daarnaast zorgt dit ook nog eens voor efficiënter watergebruik, omdat de sproeiers precies weten hoeveel water je bloemen of planten nodig hebben. Of kies voor planten die van nature weinig tot geen onderhoud nodig hebben, zoals cactussen, zonnehoed, leliegras, naaldvaren of de pannenkoekenplant.

Mulch voor je planten

Ook kun je ervoor kiezen om mulch te gebruiken rond je planten en bloembedden. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en daarnaast de temperatuur van de bodem te reguleren. Zo hoef je minder vaak onkruid te wieden en wordt het vocht in de bodem behouden. Zo hoef je minder vaak je planten of bloemen water te geven en heb je hier minder onderhoud aan.  Kortom, er zijn meerdere verschillende manieren om je tuin te verbeteren zodat je hier minder onderhoud aan hebt. Zo houd je weer meer tijd over voor andere leuke dingen!

Bijpassende informatie