Tips om zorgeloos zelfstandig te blijven wonen

T

Het spreekwoord ‘Ouderdom komt met gebreken’ benadrukt dat naarmate mensen ouder worden er bepaalde ongemakken en uitdagingen op het gebied van gezondheid en fysieke gesteldheid optrekken. Lopen gaat steeds moeizamer, maar ook het opstaan uit een stoel en het vasthouden van kleine dingen. In dit artikel delen we een aantal tips om als senioren zorgeloos zelfstandig te blijven wonen.

Draadloze telefoon

De mobiel is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar veel senioren hebben nog een vaste lijn. Toch is een draadloze telefoon heel handig als je wat moeilijker te been bent. Dit kan als hulplijn dienen als je ten val komt, maar het is ook gewoon fijn als je de telefoon bij de hand hebt als je gebeld wordt en je niet halsoverkop naar de woonkamer moet lopen. Een andere optie is een alarm horloge deze draag je om je pols als soort horloge of armband en bevat een noodknop voor als er iets is. Zo heb je letterlijk hulp bij de hand.

Voorkomen van struikelgevaar

Misschien wel een heel voor de hand liggende tip, maar het voorkomen van struikelgevaar kan in veel verschillende dingen zitten. Het kan een drempel zijn naar de badkamer of een oneffenheid in bijvoorbeeld de vloerbedekking. Maar ook de post die op de mat ligt kan ervoor zorgen dat je gemakkelijk uitglijdt. Met een opvanger aan de brievenbus kun je dit voorkomen. Mocht je toch ten val komen dan heeft een alarm horloge senioren een valdetectie waardoor er meteen een bericht gestuurd wordt naar de centrale. Op die manier heb je de zekerheid dat je veilig zelfstandig kunt blijven wonen.

Seniorensloten en sleutelhulpen

Als senior neemt je kracht vaak af en kun je soms moeite hebben om deuren te openen of sluiten. Met een speciaal seniorenslot voor buitendeuren maak je dit een stuk makkelijker. Het slot zit hier boven de deurklink waardoor het sleutelgat beter zichtbaar is, ook in het donker. Zorg daarnaast dat de deur niet klemt en de sloten gesmeerd zijn. Vaak is een sleutel erg klein en voor ouderen lastiger vast te houden. Door het gebruik van een sleutelhulp geef je de sleutel een verdikt of gebogen handvat waardoor het makkelijker vast te houden is en je met weinig kracht de sleutel kunt omdraaien.

Dit zijn slechts een aantal tips om als oudere zorgeloos zelfstandig te blijven wonen. Praat er vooral ook eens over met je familie en vrienden. Zij kijken er vast op een andere manier tegenaan en denken aan dingen die je zelf nog niet had bedacht. En als ze op de hoogte zijn kunnen ze je ook beter helpen en ondersteunen.

Bijpassende tips en informatie