Tijd voor een nieuwe tuin

T

Ben je eraan toe om een flinke make-over te maken van je tuin? Mooi! Dat wordt vast heel mooi en het levert je ook nog een nuttig project op om je in vast te bijten. In dit artikel geven we je graag wat tips om je op weg te helpen.

Maak je buurt groener en gezonder

Als je kiest voor een groene tuin en niet voor bestrating, zorg je ervoor dat jouw buurt een stuk gezonder wordt. Het regenwater kan beter weg, waardoor het rioolsysteem niet zomaar overstroomt. De biodiversiteit blijft in stand of breidt zelfs uit, doordat er weer plek is voor dieren om zich te nestelen. En natuurlijk zorgen planten voor het omzetten van CO2 in zuurstof. Geen wonder dat steeds meer mensen aan Guerilla Gardening doen! Niet alleen door hun eigen tuin groener te maken, maar ook door kleine initiatieven in de buurt.

Start met overzicht creëren

Het begint natuurlijk met het opruimen van je huidige tuin. Weg met die dode planten, bladeren en ongewenste botanische indringers. Dan zie je meteen waar nog mogelijkheden liggen. Het idee voor je nieuwe tuin komt dan vast al snel in je op. Je kunt gewoon een eigen tuinontwerp als je een beetje handig bent. Of laat het door iemand anders doen, dat kan natuurlijk ook. Sowieso vind je online meer dan genoeg inspiratie voor je nieuwe tuin.

Wist je dat sfeer niet duur hoeft te zijn?

Veel mensen beginnen niet aan een make-over voor hun tuin, omdat ze bang zijn dat het handenvol geld gaat kosten. Dat hoeft echt niet. Geef bijvoorbeeld je oude schutting eens een frisse kleur en je bent al een heel eind. Of zorg voor de perfecte verlichting in je tuin, zodat je daar avonden kunt zitten met veel plezier. De ideale lamp voor boven de tuintafel onder de overkapping maakt een heel groot verschil, zoals je al snel zult ervaren.

En dan het belangrijkste: de planten

Planten bestellen kan je doen bij zowel een online als een fysiek tuincentrum. Zelfs als je geen zandgrond in je tuin hebt, want in potten kun je ook prima de boel groener maken. Of denk aan plantenbakken die je in de tuin of op je balkon kunt plaatsen. Zelfs aan de muur passen hangbakken perfect. Klimplanten die hun ding doen aan de muur of schutting zien er ook binnen de kortste keren geweldig uit. Het belangrijkste is dus dat je creatief denkt en zo krijgt je nieuwe tuin al snel een supergroene uitstraling.


Bijpassende tips en advies