Hoe gemakkelijk val jij in slaap?

H

Ben jij zo iemand die op bed gaat liggen, zich omdraait en binnen een minuut naar dromenland vertrokken is? Of lig je eindeloos te draaien, en kan het soms zelfs wel uren duren voor je de slaap eindelijk kunt vatten? Wist je dat je zelf invloed kan hebben op de snelheid waarmee je in slaap valt? Garanties vallen er niet te geven, maar door de omstandigheden goed voor elkaar te hebben vergroot je de kans op een prettige nachtrust wel flink.

Het juiste dekbed kan helpen

Slaap je slecht? Probeer dan eens te achterhalen hoe dat komt. Dat klinkt makkelijker dan het is, want in veel gevallen ligt de oorzaak niet per se bij het slapen zelf, maar meer bij hoe iemand in het algemeen in zijn vel zit. Veel stress, piekeren, te moe zijn om te slapen, of juist niet moe genoeg; allemaal zaken die voor een verstoord slaapritme kunnen zorgen. Helaas is het vaak lastig vast te stellen wat er precies aan de hand is, en is het daardoor nog lastiger om te bepalen wat er moet gebeuren om het te verbeteren.

Soms kan de oorzaak echter ook veel eenvoudiger zijn. Misschien ligt het slechte slapen wel aan je dekbed. Heb je het te warm ’s nachts, of juist te koud. Heb je het gevoel dat je dekbed te zwaar is, waardoor je het benauwd krijgt, of juist te licht, zodat je je niet fijn geborgen voelt. Of deel je je dekbed misschien met je partner, en word je iedere keer als deze zich omdraait wakker doordat je dekbed hierdoor beweegt? Dan kan de oplossing heel eenvoudig zijn: gebruik allebei een 1-persoonsdekbed, zodat je elkaar volop de ruimte geeft om te draaien zonder dat de ander hier last van heeft.

Ook een goed hoofdkussen is belangrijk

Naast een goed dekbed is ook het juiste hoofdkussen van groot belang voor een prettige nachtrust. Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd op één lijn ligt met de rest van je lijf, en dus echt tot rust kan komen. Kies dus bij voorkeur voor een degelijk merk, een Silvana hoofdkussen bijvoorbeeld, dat vergroot de kans dat je ’s nachts lekker ligt. Let daarbij ook op je slaaphouding. Slaap je vooral op je buik, dan ben je gebaat bij een kussen dat zo plat mogelijk is. Mensen die op hun rug of zij slapen hebben juist een hoger kussen nodig, zodat de holte van de nek goed opgevuld wordt. Alleen met het juiste kussen kun je volledig ontspannen in je bed liggen, en dat is precies wat je nodig hebt voor een goede nachtrust.


Bijpassende tips en advies