Radiator vervangen

R

Heb je op één of meerdere plekken in je huis een sterk verouderde radiator staan? Aan een radiator vervangen zijn uiteraard kosten verbonden, maar op de langere termijn heeft het zeker voordelen om dit te doen. In principe is het vervangen van een radiator een klus die je met het juiste gereedschap en een beetje handigheid zelf kan uitvoeren. 

De voordelen van een nieuwe radiator

Oudere radiatoren hebben vaak een lager rendement dan hedendaagse radiatoren. Ook kunnen ze door grote ouderdom na verloop van tijd minder goed gaan functioneren. Vermoed je dat het warmteverlies erg groot is, dan kan het zeker de moeite waard zijn om één of meerdere radiatoren te vervangen. Een andere reden om radiatoren te vervangen kan het uiterlijk zijn, of uit ruimte-overwegingen. Hedendaagse radiatoren zijn door hun vorm efficiënter dan oudere modellen. Ook zijn ze meestal iets compacter en zien ze er aantrekkelijker uit. Hoewel het vervangen van radiatoren uiteraard geld kost, is het goed mogelijk dat je er behoorlijk door bespaart, omdat er minder warmte verloren gaat en je huis makkelijker op een aangename temperatuur blijft.

Stappenplan radiator vervangen

Voordat je begint aan de klus, schakel je de CV-installatie uit. Vervolgens draai je de knop van de radiator die je wilt vervangen open. Doe dit overigens ook met de radiatoren op dezelfde verdieping, of radiatoren hoger in het huis. Laat de radiator nu voorzichtig leeglopen. Zorg wel dat je een teil en voldoende doeken bij de hand hebt. Wanneer de radiator helemaal leeg is, kun je de wartels losdraaien. Daarna kun je bevestigingsbeugels ook losdraaien. Het is handig om dit met iemand samen te doen. Kijk nu of je iets aan de leidingen of de plek van de ophangbeugels dient te veranderen. Is de nieuwe radiator even groot als de vorige? Dan hoef je niets te wijzigen. Hang nu de nieuwe radiator op en sluit deze aan op de kraan. Bevestig eerst 2 lagen teflontape om de schroefdraad heen en draai alles goed aan. Ontlucht het systeem en loop vervolgens de leidingen goed na voor je de verwarming aanzet. Heb je hier weinig ervaring mee, vraag dan hulp aan een meer ervaren klusser of een professional.

Maak efficiënt gebruik van je nieuwe radiator

Is je radiator naar wens geplaatst en wil je nog efficiënter gebruik gaan maken van je verwarmingssysteem als geheel? Overweeg dan eens de aanschaf van een radiator ventilator. Een goede radiator ventilator is stil, en vrijwel onzichtbaar te monteren aan de onderzijde van de radiator. Met een ventilator zorg je ervoor dat de warmte die je nieuwe radiator afgeeft, zich makkelijker in de ruimte verspreidt. Zo haal je nog meer rendement uit je nieuwe radiator(en) en bespaar je structureel op je gasverbruik.


Bijpassende informatie en advies