Duurzamer wonen met zonnepanelen op je dak

D

Ben jij op zoek naar manieren om duurzamer te wonen? Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om een bijdrage te leveren aan een schoner klimaat. Mensen eten minder vlees, er staan elektrische auto’s op de opritten en men wordt zich meer bewust van het effect van plastic op de natuur. Een belangrijk aandeel in het dagelijks leven dat de opwarming van de aarde tegengaat, is het benutten van zonne-energie ter vervanging van fossiele brandstoffen. En die zonne-energie haal je gemakkelijk in huis via zonnepanelen op je dak.

Je laat zonnepanelen niet alleen plaatsen als middel om duurzamer te wonen, want het levert ook winst op in je portemonnee. Overweeg jij om zonnepanelen op je dak aan te brengen? Lees in deze blog wat de voordelen zijn en waar je rekening mee houdt bij de aanschaf.

De voordelen van zonnepanelen

De aankoop van zonnepanelen is een grote investering die je niet een-twee-drie doet. Maar doe je de investering, dan merk je daar gauw genoeg de voordelen van.

  • Allereerst merk je dat het inwinnen van zonne-energie zich financieel zal uitbetalen in een lagere energierekening. Hoe efficiënter je gebruik maakt van je huishoudelijke apparaten, des te hoger het rendement. Dus wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat, zet jij de apparaten met de hoogste vermogens aan.
  • Stroom die je opwekt uit je zonnepanelen maar niet gebruikt, kun je omzetten in een financiële winst. De stroom die je in een jaar wint, lever je aan bij het energiebedrijf. Dit heet salderen. En het bedrag dat je normaalgesproken betaalt aan de energieleverancier, ontvang je voor de energie die jij levert.
  • Uiteraard is het winnen van stroom via zonnepanelen een voordeel voor het milieu. Fossiele brandstoffen worden vervangen door een duurzame energiebron die niet opraakt en het resulteert in een lagere CO2-uitstoot.

Waar houd je rekening mee?

Denk je nu dat het in het koude Nederland geen nut heeft om zonnepanelen te laten plaatsen? Vergis je niet, want al schuilt de zon achter de wolken, de zonnecellen op de panelen doen hun werk. Uiteraard is het belangrijk de zonnepanelen zo te plaatsen dat ze het meest zonlicht ontvangen en meer energie opwekken. Maar ook in de schaduw wek je zonne-energie op.

Voordat je in actie komt en de zonnepanelen wilt laten plaatsen, is het belangrijk dat je goed weet wat de kosten zijn. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de ruimte die je op je dak hebt, de hoeveelheid zonne-uren en de soorten panelen die geschikt zijn voor op jouw dak. Denk bovendien aan de arbeidskosten die verrekend worden bij het plaatsen van de zonnepanelen. Steeds meer huizen maken gebruik van zonne-energie, dus de prijzen worden scherpen en de kwaliteit wordt beter. Ga niet af op de eerste de beste aanbieder van zonnepanelen, maar vergelijk de prijzen van diverse offertes bij jou in de buurt.

Wat je nog meer moet weten over zonnepanelen

Wil jij de overstap maken naar zonne-energie en zonnepanelen laten plaatsen? Ga op onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden, zodat je weet op welke manier jij het hoogste rendement eruit haalt. Op zonnepanelen-info.nl vind je meer informatie over de soorten zonnepanelen die er zijn, de kosten die eraan gebonden zijn en krijg je handige tips die je verder op weg helpen bij de aanschaf van zonnepanelen.


Bijpassende informatie en tips