Noodzakelijke beveiligingsmaatregelen voor thuis

N

Tijdens de eerste lockdown waren de inbraakcijfers in Nederland ongekend laag. Maar zodra de maatregelen versoepeld werden, stegen ook de cijfers weer: inbrekers grepen meteen hun kans toen mensen weer vaker van huis waren. Neem daarom, nu je er de tijd voor hebt, de inbraakgevoeligheid van je huis eens goed onder de loep. Waar kan het veiliger? We geven je vier gouden tips, waaronder een slimme alarminstallatie.

Tip 1: Plaats een slim alarm

Een beter beveiligd thuis begint met een intelligent alarm in huis. Dieven worden steeds gewiekster, maar met een goed alarm ben jij ze slimmer af. Een intelligent alarmsysteem past altijd op je huis, ook als je even de deur uit bent voor boodschappen. Kies voor een alarm dat indringers niet makkelijk kunnen in- en uitschakelen. Een alarm met een beveiligingscamera is altijd een bonus, vooral als je in een afgelegen gebied woont. Heb je huisdieren? Controleer dan van tevoren of je alarm huisdiervriendelijk is.

Tip 2: Ongenodigde gasten

Sommige dieven proberen naar binnen te dringen met mooie praatjes. Staat er een vreemde voor de deur? Zwaai de deur dan niet direct open, maar zet deze op een kier met een kierstandhouder. Heb je geen beveiligingscamera? Monteer dan een deurspion in je voordeur, zodat je alsnog kan zien wie er aanbelt.

Tip 3: Wapen de deuren

Ruim de helft van alle inbraken in Nederland vindt plaats via een van de deuren. Zorg daarom dat je deze extra goed beveiligd. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de voordeur wordt geforceerd, ingetrapt of geflipperd. Rij naar je lokale bouwmarkt en neem mee:

  • een anti-inbraakstrip, om de sluitnaad te verbergen zodat niemand de deur kan forceren en ook flipperen onmogelijk wordt.
  • een meerpuntsslot, zodat je de deur op meerdere plekken op slot kunt draaien (zonder een extra sleutel te laten maken).
  • een veiligheidscilinder en veiligheidsdeurbeslag, dit zijn zijn SKG***-gekeurde profielcilinders die getest worden tegen de kerntrekmethode.

Vergeet ook de achterdeur niet: plaats hier een dievenklauw, deze maakt het lastiger om de pennen uit de scharnieren te tikken.

Tip 4: Verlicht de boel

Dieven slaan het liefst toe op donkere plekken omdat ze er ongestoord hun gang kunnen gaan. Zorg daarom dat de buitenzijde van je huis goed verlicht is – van buitendeuren tot tuin(pad), terras en zijstraat. Hang buitenverlichting met een bewegingssensor op, en stel de verlichting naar buiten af zodat eventuele inbrekers goed zichtbaar zijn.

Vergeet de erker, uitbouw, schuifpui, lichtkoepel, en deuren en ramen op de eerste verdieping niet – inclusief wc-raampje. Ook deze dienen goed verlicht te zijn. Loop ook meteen het hang- en sluitwerk na en zorg dat het goedgekeurd is en nog voldoende bescherming biedt. Vooral een schuifpui is extra inbraakgevoelig en dient voorzien te worden van een speciaal slot.

Tot slot, een bonustip: laat een ladder of kliko nooit staan, maar berg deze meteen op. Dieven kunnen erop klimmen en zo makkelijker binnendringen via de eerste verdieping.


Bijpassende tips en informatie