Hoe kies je het juiste dekbed?

H

Ben je op zoek naar een nieuw dekbed? Dan ontdek je al snel genoeg dat het aanbod ontzettend groot is. Dit maakt het vinden van het juiste dekbed er niet makkelijker op. Sommige mensen kopen lukraak een dekbed, maar dit raden wij niet aan. Als je dit wel doet, is de kans namelijk klein dat het voor jou het juiste dekbed is. Daarom doe je er goed aan tijdens de zoektocht naar een dekbed de onderstaande zaken in je achterhoofd te houden. in dat geval slaag je er namelijk in het juiste dekbed te vinden.

Kies de juiste maat

Dekbedden zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Kijk daarom altijd goed naar de afmetingen als je op zoek gaat naar een nieuw dekbed. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je met een (veel) te groot of te klein dekbed thuis komt. Je kunt de maat van jouw dekbed op verschillende manieren bepalen. Krijg je geen nieuw bed, maar alleen een nieuw dekbed? Dan kun je kijken wat de afmetingen van het huidige dekbed zijn. Dit heeft overigens alleen zin als je tevreden bent met de maat van jouw huidige dekbed.

Krijg je een groter of kleiner bed? Dan wijkt de maat van het nieuwe dekbed af van jouw oude deken. In dat geval is het lastig om de juiste maat van het dekbed te bepalen. Zorg dat je in ieder geval de afmetingen van jouw bed weet voordat je begint aan de zoektocht. Koop overigens geen dekbed dat precies even groot is als jouw bed. De kans dat je ’s nachts op de tocht ligt is dan namelijk groot. Kies daarom liever voor een wat groter dekbed. Dit komt jouw nachtrust ongetwijfeld ten goede.

Bepaal welk materiaal het beste is

Als je weet wat de maat van de deken moet zijn, ben je nog niet in staat het juiste dekbed te kiezen. Nee, want het materiaal speelt ook mee. Het draait hierbij vooral om de vulling van de deken. De meeste mensen kiezen voor een donzen of synthetisch dekbed. Hieronder lichten we beide dekbedden kort uit.

Donzen dekbed

Veel Nederlanders slapen onder een donzen dekbed. Dit komt doordat dit materiaal de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo isoleert dons goed, waardoor de warmte goed onder deze deken blijft hangen. Daarnaast laat een donzen dekbed (transpiratie)vocht goed door. Nadeel van een donzen dekbed is dat deze relatief duur is in de aanschaf.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is ook populair in Nederland. Dit komt vooral doordat deze deken goedkoop is, zeker wanneer we hem vergelijken met een donzen dekbed. Daarbij komt dat je een synthetisch dekbed zelf op 60 graden kunt wassen. Hierdoor is deze deken uitermate geschikt voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Wel houdt een synthetisch dekbed de warmte minder goed vast en laat het vocht minder goed door.

Kijk ook naar de overtrek

Kies je voor een donzen dekbed? Dan is het belangrijk dat je een dekbedovertrek koopt die ademend en warmte regulerend is. In dat geval slaap je namelijk heerlijk onder de deken. Een voorbeeld hiervan is een linnen dekbedovertrek. Aangezien dit materiaal ademt en warmte reguleert, is jouw deken ’s winters lekker warm en in de zomer koel. Bijkomend voordeel van een linnen overtrek is dat het materiaal lekker zacht is. En linnen wordt alleen nog maar zachter als je het uitwast. Met het juiste dekbed in combinatie met een linnen overtrek slaap je ongetwijfeld prinsheerlijk.


Bijpassende tips en advies