Naaldhout Soorten

N

Naaldhout Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen. Welke naaldhoutsoorten zijn er? Zijn verschillen er tussen de naaldhout en loofhout? Wat zijn de voordelen en nadelen van naaldhout?

Naaldhout Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen die behoren tot de dennenfamilie. In vergelijking met loofhout (hout afkomstig van loofbomen) zijn de meeste naaldhout soorten wat zachter. Bovendien groeien de meeste naaldhoutsoorten recht en hebben ze relatief weinig vertakkingen. Het grote voordeel hiervan is dat dit hout daardoor wat gemakkelijker te verwerken is. Bovendien is de hardheid van het hout dat afkomstig is naaldbomen ook afhankelijk van de groeisnelgeid. Des te sneller de boom groeit des te zachter het hout. Om een voorbeeld te geven, hoge kwaliteit douglas hout is meestal afkomstig van noordelijk gelegen gebieden zoals uit Scandinavië. Groeien de bomen in gematigder streken zoals in Nederland dan is het hout over het algemeen zachter.

Overzicht van Naaldhout Soorten

Je kunt verschillende naaldhoutsoorten kopen en gebruiken. Hieronder is een overzicht te vinden met de kwaliteit, verschillen, voordelen en nadelen van het hout.

Dennenhout

Dennenhout is hout dan afkomstig is van de zilverspar ook wel zilverden genoemd die uit zo’n vijftig verschillende groenblijvende naaldbomen (Abies) omvat. Deze houtsoort wordt in Nederland relatief weinig toegepast.

Naaldhout Soorten DouglashoutDouglashout

Deze houtsoort die men ook wel Oregonhout noemt is afkomstig van de Douglasspar (Pseudotsuga menziesii). Doordat de bomen lang kunnen doorgroeien is het in grote lengtes verkrijgbaar. Daardoor is het geliefd bij het maken van spantconstructies, deuren en kozijnen. Bovendien wordt het ook veel toegepast in de meubelmakerij. Duurzaam douglashout is een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vurenhout.

Grenenhout

Over het algemeen is grenenhout afkomstig van de grove den (Pinus sylvestris). Met vurenhout is grenen de populairste en meest toegepaste houtsoort. De voordelen van deze hout zijn relatief lage prijs, de veelzijdige manier van toepassing en gemakkelijke manier van verwerking.

Vurenhout

Vurenhout, ook wel afgekort vuren genoemd, is hout dat afkomstig is van de fijnspar (Latijnse naam: Picea abies). De voordelen van vurenhout zijn legio. Het een relatief goedkope houtsoort. Bovendien is vuren gemakkelijk te verwerken omdat het vrij recht groeit en op zeer veel verschillende manieren toe te passen. Het hout heeft een vrij lichte en neutrale kleur. Nadeel is dat het hout bij blootstelling aan licht enigszins bruinachtig kan verkleuren.


Bijpassende Tips en Advies