Kachel Soorten Verschillen Werking

K

Kachel Soorten Verschillen Werking Voordelen en Nadelen. Welke soorten kachels zijn er? Wat zijn de verschillen voordelen en nadelen van de kachel soorten? Wat is een kachel precies?

Kachel Soorten Verschillen Werking Voordelen en Nadelen

Op deze pagina is een overzicht van kachel soorten te vinden. Er is aandacht voor de werking en de brandstof waarop de kachel brandt. Bovendien besteden we aandacht aan de voordelen en nadelen van de kachels. Van de houtkachel tot een sfeerhaard en van gaskachel tot palletkachel, op deze pagina kun je informatie vinden.

Wat is een kachel?

Een kachel is een verwarmingsapparaat dat een ruimte verwarmt met de verbranding van brandstof. Er is dus letterlijk sprake van verbranding in de kachel. Daarnaast kunnen sommige soorten kachels verwarmen met behulp van elektriciteit. Het is dus in principe een vrijstaand appararaat dat niet in een verwarmingssysteem functioneert zoals de cv-installatie met radiatoren. Uitzondering zijn de zogenaamde centrale verwarmingkachels die wel het vermogen hebben om aangesloten te zijn op een netwerk met radiatoren.

Soorten Kachels Informatie Overzicht

Allesbrander

Zoals de naam al aangeeft is dit een kachel die op verschillende soorten brandstof kan branden. Normaal gesproken is dit een kachel die slechts één ruimte kan verwarmen. Meestal is een allesbrander gemaakt van gietijzer, soms van plaatstaal. Het rendement ligt tussen de 50 en 80% en is afhankelijk van de kwaliteit. In een allesbrander kunnen zowel onbewerkt afvalhout, boomhout, pallets als kolen gestookt worden. Dit type kachel staat op dit moment wel ter discussie omdat er sprake is van uitstoot die belasting is voor het milieu.

Houtkachel

In een houtkachel mag alleen hout gestookt worden. Meestal kan het zowel schoon en onbewerkt afvalhout als droog boomhout zijn. Het rendement ligt tussen de 50 en 80% en is afhankelijk van de kwaliteit van de houtkachel. Dat is trouwens een stuk beter dan een open haard waarvan het rendement normaal gesproken niet boven de 80% uitkomt. Als je kies voor een houtkachel met en vlakke bovenkant, kun je deze als een verwarmingselement gebruiken. Hierop kun je bijvoorbeeld water koken. Bovendien geeft dit type kachel een prettige warmte en is sfeerverhogend.

Er zijn verschillende uitvoeringen houtkachels:

  • hangende houtkachel
  • inbouw houtkachel
  • inzet houtkachel
  • vrijstaande houtkachel

Gaskachel

De brandstof waarop de gaskachel brand is gas. Dit kan aardgas zijn dat via het gasnetwerk aangeverd wordt. Maar zijn ook gaskachels die een ander soort gas aangeveld krijgen via een eigen gastank, die meestal op een veilige plek in de tuin is geplaatst. Het streven van de overheid is wel om het gasvebruik te laten afnemen, ingegeven door de aarbevingsproblematiek in Groningen en milieumaatregelen.


Bijpassende Tips en Advies