Haardhout Soorten Tips

H

Haardhout Soorten Tips Advies en Informatie. Wat zijn de beste haardhout soorten? Welk hout kun je wel en welk hout kun je beter niet stoken in de open haard? Wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende soorten haardhout?

Haardhout Soorten Tips Advies en Informatie

Omdat er nogal wat verschillende soorten hout zijn, is het goed om te weten wat het beste hout is om te stoken in de open haard. Op deze pagina zijn tips advies en informatie te vinden over openhaardhout dat je het beste kunt stoken. Bovendien is er uitleg te vinden over de voordelen van het gekozen hout en hoe je de open haard kunt laten branden met zo min mogelijk overlast voor de buren en het milieu.

Hoe kun je de open haard schoon en met zo min mogelijk rook stoken?

Het komt regelmatig voor dat buren overlast hebben van de rook van een open haard als er verkeerd gestookt wordt. Niet alleen is dit vervelend maar kan bovendien zorgen voor onmin en zelfs ruzies. Meestal is dit eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat je met hout stookt dat zo min mogelijk rook veroorzaakt en dus weinig overlast oplevert. De eerste maatregel die je kunt nemen is dat je kiest voor goed gedroogd en zeer droog hout. Des te droger het hout des te schoner je stookt, des te minder rook en des te beter voor het milieu. Bovendien moet het hout dat je stookt altijd onbewerkt zijn. Verder is het van belang dat de schoorsteen van de open haard goed en met regelmaat geveegd is.

Kies altijd voor zeer droog hout

Als een boom net gekapt is, bestaat het hout voor vijftig procent uit vocht. Steek je dat in de brand, als het al lukt trouwens, veroorzaakt dit zeer veel rook en overlast voor de buren en het milieu. Wil je zo rookvrij mogelijk stoken moet het hout goed gedroogd zijn en maximaal voor 25 procent uit vocht bestaan. Nog beter is voor hout te kiezen voor ovengedroogd haardhout waarbij de vochtigheid is teruggebracht tot zo’n 15 procent.

Welke houtsoorten zijn geschikt om te stoken?

Er komt een aantal soorten hout in aanmerking om te stoken in de open haard. Elke houtsoort heeft voordelen en verschillen in de wijze waarop de verbranding plaatsvindt. Goed om te weten is dat er is uitgegaan van hout dat ovengedroogd is tot een maximaal vochtpercentage van zo’n 15 procent.

  • Berkenhout Deze houtsoort geeft, mits optimaal gedroogd, veel warmte en brandt zeer schoon.
  • Eikenhout De verbranding van eikenhout is geleidelijk en vrij traag waardoor je lang van een houtblok kunt genieten. Bovendien is er sprake van relatief weinig rook en een gezellig knetterend haardvuur.
  • Elzenhout Deze houtsoort verbrandt relatief snel, je moet dus vrij snel weer hout aanvullen. Voordeel is dat elzenhout snel warmte afgeeft.
  • Essenhout Het voordeel van dit type haardhout verbrandt vrij traag. Daarnaast levert essenhout een mooi en sfeervol vlammenspel op.

Bijpassende Tips en Advies


Foto informatie
Foto bovenzijde: @snight (Unsplash)