Is een inbouwkoffiezetapparaat iets voor jou?

I

Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit? 80 procent van de Nederlanders doet dit voor een kopje koffie. Het koffiezetapparaat is dan ook voor velen het eerste apparaat dat ze willen zien in de ochtend. Vroeger was dit vaak een losstaand apparaat, maar het gaat steeds vaker om een inbouwmachine. Is zo’n inbouwkoffiezetapparaat iets voor jou?

Wat kan je met een inbouwkoffiemachine?

Met een inbouwkoffiemachine kun je allerlei soorten koffiespecialiteiten maken. Heb je slecht geslapen? Maak een espresso! Heb je zin in iets minder sterks? Een café latte of latte macchiato is dan een uitstekende keus. Sommige apparaten maken ook cafeïnevrije warme drankjes, zoals chocolademelk. Natuurlijk kun je er ook ‘gewone’ koffie mee zetten. Er is eigenlijk van alles mogelijk.

De voordelen van een inbouwkoffiezetapparaat

Zo’n inbouwkoffiemachine heeft best veel pluspunten. Ten eerste is het een onmisbaar element in de strakke, moderne droomkeuken. Voortaan heb je geen koffiezetapparaat dat verloren in het hoekje van je aanrechtblad staat. Bovendien maken deze machines koffiezetten zeer eenvoudig. Met een volautomatisch apparaat maak je met één druk op de knop je favoriete drankje klaar.

De nadelen van een inbouwkoffiezetapparaat

Voor een normaal koffiezetapparaat zal je niet zo snel opnieuw je inboedelverzekering vergelijken. Deze machines zijn over het algemeen namelijk niet zo duur. Voor een inbouwkoffiezetapparaat wil je wellicht wel je opstalverzekering er nog eens op naslaan. Deze inbouwmachines kosten in de regel tussen de 1.500 en 3.000 euro. Je moet wat overhebben voor je kopje koffie ’s morgens!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een inbouwkoffiezetapparaat?

Je wilt het beste inbouwkoffiezetapparaat kopen – waar moet je dan op letten? Let allereerst op de maat van het apparaat. Het moet immers wel in de nis van je keuken passen. Let ook op het type koffie dat het apparaat gebruikt. Sommige koffiemachines zetten koffie met gemalen koffie, andere met koffiebonen die het apparaat zelf maalt. Er zijn ook apparaten die reservoirs hebben voor beide.

Een inbouwkoffiemachine kan melk opschuimen. Beschikt het over een melkreservoir? Dan hoef je enkel het reservoir op te vullen met melk. De machine regelt de rest. Als je machine over een stoompijpje beschikt, moet je hier een kannetje met melk onder zetten. De machine zal de melk vervolgens opwarmen en opschuimen.

Een andere belangrijke overweging is de watertoevoer. Een koffiemachine met watertoevoer wordt aangesloten op je waterleiding, waardoor je nooit handmatig water hoeft bij te vullen. Je koffiemachine moet dan wel toegang hebben tot de leiding. Anders is een inbouwkoffiemachine met een waterreservoir een goede optie. Het nadeel is dan wel dat je zo nu en dan handmatig het reservoir moet bijvullen.


Bijpassende tips en informatie

Foto informatie
Devin Avery (Unsplash)