Houtworm in huis? Dit moet je doen!

H

Ongedierte in huis kan voor de nodige problemen zorgen. Daarom moet je snel in actie komen als je deze beestjes ontdekt. Helaas houden sommige beestjes zich goed verborgen. De houtworm is hier een goed voorbeeld van. Dit ongedierte leeft namelijk in onbewerkt hout. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat houtwormen in de gordingen van jouw dak zitten. Denk je dat je houtworm in huis hebt? Dan en je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst namelijk precies wat moet doen in het geval van houtworm.

Hoe herken ik houtworm?

Het grote gevaar van houtworm is dat veel mensen de aanwezigheid van dit ongedierte (te) laat ontdekken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je houtworm herkent. Dit kan op verschillende manieren. Zo produceert de houtworm een knagend geluid als hij aan hout vreet. Als je goed luistert, is dit geluid hoorbaar. Daarnaast kunnen er hoopjes zaagsel in de buurt van onbewerkt hout liggen. Dit valt vaak uit het hout als de houtworm volgroeid is en het hout verlaat. Hij neemt dan immers zaagsel mee.

Zelf houtworm bestrijden?

Is er sprake van houtworm? Wacht dan niet met bestrijden, maar kom direct in actie. Als je niets doet, wordt de schade namelijk alleen nog maar groter. Veel mensen weten alleen niet hoe zij houtworm kunnen bestrijden. Er zijn weliswaar manieren om zelf houtworm te bestrijden, maar deze werken lang niet altijd.

Zo kun je houtworm bijvoorbeeld te lijf gaan met ammoniak. Dit kan overigens alleen als het slechts om een klein houten voorwerp gaat. Zitten de beestjes in jouw dakconstructie? Dan heeft bestrijden met ammoniak geen zin. Dit hout is te dik, waardoor het middel er niet diep genoeg in doordringt. Ditzelfde geldt voor petroleum, een middel dat ook veel mensen gebruiken om houtworm te bestrijden.

Ongediertebestrijder inschakelen

Zelf houtworm bestrijden is geen gemakkelijke opgave. Daarbij komt dat het niet altijd succesvol is. Zo heeft lang niet ieder middel effect op de eitjes van dit ongedierte. Hierdoor blijft houtworm aanwezig in het hout. Schakel daarom een ongediertebestrijder van Beestjeskwijt in. Hij injecteert het hout met een bestrijdingsmiddel, waardoor zowel de houtworm als de eitjes bestreden worden. Een ongediertebestrijder verlost jou dus binnen de kortste keren van houtworm.

Houtworm voorkomen

Wil je de kans op houtworm in huis verkleinen? Dat kan. Zo is het bijvoorbeeld slim om onbewerkt hout te bewerken. Dit kan onder meer met beits of lak. Door het hout te bewerken met zo’n middel is de kans op houtworm een stuk kleiner. De eitjes waaruit de larven van de houtworm voortkomen, worden namelijk minder snel in bewerkt hout gelegd. Daarnaast is het belangrijk dat een ruimte met hout goed geventileerd wordt. Houtworm komt namelijk meer voor in vochtige ruimtes.


Bijpassende tips en informatie