Houd hier rekening mee bij het kiezen van je raamdecoratie

H

Bij de aanschaf van nieuwe raamdecoratie zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In welke mate heeft de stof waarvan de raamdecoratie gemaakt is een verduisterende werking? Past het materiaal van de raamdecoratie bij de materialen die ik momenteel al gebruik in mijn interieur? Enzovoorts. Het aanbod aan houten jaloezieën, plisségordijnen en bijvoorbeeld rolgordijnen is momenteel zeer groot. Hoe vind je de raamdecoratie die het beste past bij het bestaande interieur in jouw woning? In dit artikel helpen we je op weg aan de hand van een aantal praktische punten.

Zorg dat je een aantal kleurstaaltjes in huis haalt

Om de keuze tussen verschillende kleuren en materialen makkelijker te maken, is het verstandig om kleurstaaltjes in huis te halen. Deze kun je vaak in een fysieke winkel ophalen, of online bestellen. Je betaalt er hooguit een paar euro voor. De kleurstaaltjes helpen je te bepalen, of een bepaalde kleur en een specifiek type materiaal past bij het bestaande interieur in huis. Wanneer je plisségordijnen op het internet bekijkt, is vaak lastig te bepalen hoe deze gordijnen binnen je interieur passen. Met een staaltje maak je dit makkelijker voor jezelf. 

Durf creatief te zijn met kleurencombinaties

Het loont om creatief te durven zijn met het gebruik van kleurencombinaties. Kies bijvoorbeeld voor twee sterk contrasterende kleuren, zoals zwarte houten jaloezieën bij een witte muur. Ook een combinatie van zwarte plisségordijnen met een diepe, groene kleur op de muur staat vaak prachtig. Groen is daarbij goed te combineren met oranje. Het zijn combinaties van kleuren waar je wellicht niet direct voor zou kiezen. Het geeft je ruimtes echter een sfeervolle, vaak zelfs ietwat chique uitstraling! 

Tip: op het internet vind je verschillende blogs, waarin je foto’s van mensen thuis vindt die voor dergelijke combinaties van kleuren hebben gekozen.

Denk na over de bediening van de raamdecoratie

Houten jaloezieën zijn zwaarder dan jaloezieën van aluminium. Veel mensen vinden het hout luxer en moderner ogen dan de aluminium varianten. Om het openen en sluiten van de jaloezieën van hout makkelijker te maken, zou je deze vorm van raamdecoratie kunnen combineren met een elektrische motor. Steeds meer huishoudens overwegen het! Mede ook, doordat deze motortjes smart gemaakt kunnen worden. Zo bedien je de gordijnen straks met een app op je telefoon. Handig, wanneer je de gordijnen vanaf je vakantieadres wilt kunnen sluiten om inbrekers te doen laten geloven dat je aanwezig bent. Ook lange, hangende gordijnen zijn op deze wijze te openen en te sluiten. 

Bijpassende tips en advies