Hoeveel zonnepanelen heb je nodig op je dak?

H

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen en dat heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar zonnepanelen flink toegenomen is. Zeker met de tarieven van tegenwoordig kun je namelijk met een zonnesysteem heel wat geld besparen. Maar hoe zit dat precies met de kosten en hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Dat hangt af van meerdere factoren, waar we je graag wat meer over vertellen.

Verbruik van stroom

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt altijd af van je verbruik. Hoe meer stroom je immers gebruikt, hoe meer panelen je nodig hebt. Adviserende bedrijven kijken hierbij niet alleen naar je huidige verbruik, maar houden ook rekening met het verwachte gebruik in de toekomst. Zonnepanelen gaan immers wel 25 tot 30 jaar mee, dus als je bijvoorbeeld ooit van plan bent om gezinsuitbreiding te doen, dan kun je daar nu al rekening mee houden. Hoeveel zonnepanelen nodig op jouw dak? Om alvast een indicatie te krijgen van het benodigde zonnesysteem, kun je de Dakscan doen op de website van zonnepanelen aanbieder Sungevity.

Vermogen van de zonnepanelen

Het ene zonnepaneel is het andere niet en dat wil zeggen dat ze verschillen in de hoeveelheid energie die één paneel kan opwekken. Je kunt in de meeste gevallen het beste kiezen voor panelen met een zo hoog mogelijk vermogen, omdat je daarmee op termijn het voordeligst uitkomt. Wil je zonnepanelen vergelijken en op termijn zo voordelig mogelijk uit zijn? Dan let je naast het vermogen ook op de garantie en kwaliteit.

Wat op je dak past

Mogelijk gebruik je flink wat energie, maar laat je dak het aantal benodigde zonnepanelen niet toe. Obstakels als een schoorsteen of dakramen kunnen er namelijk voor zorgen dat het niet mogelijk is om voldoende panelen te leggen. In dat geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor kleinere panelen, maar deze leveren relatief gezien minder op dan grote panelen. Een goed bedrijf zal je hier uiteraard in adviseren.

Ligging van het dak

Als je de hele dag zon op je dak hebt staan dan heb je minder panelen nodig dan wanneer je dak constant in de schaduw ligt. De windrichting en schaduw hebben dus invloed op het aantal panelen dat je nodig hebt. Dat geldt ook voor de hellingshoek van je dak. Zonnepanelen worden schuin gelegd, maar bij hele steile daken is die optimale hellingshoek niet altijd mogelijk. Heb je een plat dak? Dat is voor een zonnesysteem optimaal, want hierbij kunnen de panelen in de perfecte richting en met de ideale hellingsgraad worden gelegd. Je hebt dan vaak minder panelen nodig dan met een schuin dak.

Budget

Mogelijk speelt bij jou ook het budget een rol. Zijn er meer panelen gewenst dan dat je op dit moment kunt bekostigen? Je zou dan kunnen overwegen om minder zonnepanelen te leggen, maar het is belangrijk om te weten dat het later toevoegen van panelen een stuk duurder en lastiger is dan het in één keer goed doen. Optioneel zou je daarom bij geldgebrek een groene lening kunnen overwegen. Deze is bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen, de voorwaarden zijn relatief gunstig. Daarnaast spaar je 21% btw uit en kun je kijken of de website van je gemeente om te zien of jouw gemeente wellicht nog subsidies biedt. Weet dat je zonnepanelen in circa zes tot acht jaar terugverdient, daarna is het voordeel pakken, dus die eenmalige investering is het dan absoluut waard!


Bijpassende tips en informatie