Moet ik mijn platdak vervangen of vernieuwen?

M

Een platdak is een kwetsbaarder soort dak dan een pannendak. Daarom heeft een dergelijk dak ook meer onderhoud nodig dan andere soorten daken. Wanneer is het tijd om je platdak te vernieuwen? Of wanneer moet het dak zelfs helemaal vervangen worden? In beide opties zit immers wel een groot verschil als je kijkt naar het kostenplaatje.

Wanneer een platdak vervangen?

Je kunt het best een platdak vervangen bij grote problemen met de constructie. Daarbij kun je denken aan grote scheuren, blaren en plooien. Ga je het dak isoleren? Dan is dit een mooi moment om ook nog eens kritisch te kijken naar de dakbedekking en de dakbedekking aan te pakken. Wanneer je merkt dat de eerste gebreken ontstaan, is het goed om ook te kijken naar de aansluitingen op andere bouwdelen.

Als het dak in een erg slechte staat is, is het raadzaam op het complete dak te vernieuwen. We spreken dan al snel van een complete dakrenovatie. Dit is een duurdere optie, maar wel een optie die je veiligheid en comfort gaat bieden in de toekomst. Een investering om er veilig en prettig bij te zitten.

Wanneer een platdak vernieuwen?

Een platdak vernieuwen is de goedkopere oplossing. Gemiddeld gaat het materiaal waarmee je het dak bedekt zo’n 25 tot 40 jaar mee. Heb je een groen dak op de dakbedekking laten plaatsen? Dan kan het materiaal zelfs wel 60 jaar meegaan. Eigenlijk is het relatief simpel: een platdak vernieuw je alleen bij problemen of als de bedekking er niet mee goed uitziet.

Misschien denk je bij een lekkage in je platdak direct aan structurele problemen met de constructie, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Poreus geraakte dakbedekking kan ook voor een lekkage zorgen. Daarom is het een goed idee dit te laten inspecteren door een specialist.

Vernieuwen of vervangen?

In principe is vernieuwen altijd de betere optie. Vaak is namelijk het dak zelf nog in prima staat. Vervangen is alleen nodig bij grote problemen met bijvoorbeeld de constructie van het dak. Daarom is vervangen ook de duurdere oplossing. In de meeste gevallen kies je er dan ook voor om het dak te vernieuwen.

Het is een goed idee een deskundige een kijkje te laten nemen naar het dak. Deze heeft oog voor detail en weet hij of zij op moet letten. Vaak kan een specialist je ook een advies geven over de keuze voor vernieuwen of vervangen van een platdak.


Bijpassende tips en advies

Afbeelding bovenzijde: J. Gardner (Unsplash)