Hoe duurzaam is kunstgras?

H

Hoe duurzaam is kunstgras in vergelijking met een natuurlijk gazon? Met de toegenomen populariteit van kunstgras in zowel de tuin als openbare ruimte en speelplaatsen is dit een vraag die regelmatig opkomt. Het is een vraag die zowel de voorstanders en de tegenstanders een antwoord op willen krijgen? Op deze pagina gaan we wat dieper in op dit onderwerp.

Hoe duurzaam is kunstgras?

Je kunt duurzaamheid op verschillende manieren bekijken. Natuurlijk is er de belasting voor het milieu waarbij je zowel naar de grondstoffen, productie als de effecten moet kijken die er optreden als het kunstgras is gelegd. Bovendien kun je ook kijken naar de effecten op de insecten en vogels en het bodemleven in de tuin. Zelfs de opname van regenwater is een onderwerp van belang tegenwoordig, zeker in de stadstuin.

Waar is kunstgras van gemaakt?

Het materiaal dat gebruikt wordt is polypropeen en polyethyleen. Dit zijn vrij harde en stevige kunststoffen met een relatief lange levensduur. Net als bij de meeste van dit soort stoffen is de productie ervan en de winning van de grondstoffen ervoor niet altijd even schoon en duurzaam. In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, vergt kunstgras wel enig onderhoud als je er lang plezier van wilt hebben. Kies je voor een kwalitatief hoogwaardig producten en onderhoudt je dit goed dan kun je er zeker twintig jaar plezier van hebben. Bovendien is het recyclebaar en kun je het verwerken tot nieuwe soorten plastic als het gescheiden wordt bij inzameling. Nog een ander punt van aandacht is waar het geproduceerd wordt. Is het een fabrikant die dichtbij gevestigd is dan levert dit een mindere belasting op dan als er veel vanuit het verre oosten moet worden aangevoerd.

De natuur in je tuin

Als je belang hecht in een rijke natuurlijke tuin met veel insecten, vogels en bodemleven dan heeft kunstgras hierop een negatief effect omdat de dieren er niet goed kunnen foerageren, oftewel voedsel verzamelen. Gelukkig is de afwatering en de wateropslag in de bodem bij kunstgras wel veel beter dan bij een bestrate tuin, alhoewel dit bij een natuurlijk gazon over het algemeen beter is. Een kanttekening die ook nog geplaats kan worden bij een natuurlijk gazon ten opzichte van een kunstmatig gazon is het gebruik van bemesting, kunstmest en middelen om plagen te bestrijden. Worden die veel toegepast dan is een natuurlijk gazon misschien nog wel slechter dan een gazon van kunstgras.


Bijpassende tips en informatie