Gipsplaten Soorten Wat is een Gipsplaat?

G

Gipsplaten Soorten. Wat is een gipsplaat? Hoe worden gipsplaten in de bouw toegepast? Welke verschillende soorten gipsplaat zijn er? Wat zijn de voordelen van gipsplaten? Wat zijn goede alternatieven voor gipsplaten?

Gipsplaten Soorten Wat is een gipsplaat?

Bij de afwerking van huizen, appartementen en andere gebouwen is de gipsplaat één van de meest gebruikte bouwmaterialen. Gipsplaten worden vooral gebruikt om muren, wanden, plafonds en vloeren mee te bedekkken. Ze zijn populair omdat de platen relatief goedkoop en gemakkelijk te verwerken en aan te brengen zijn. Bovendien is er het voordeel dat dit soort platen goede brandwerende eigenschappen bevatten. Er zijn twee soorten gipsplaten: gipskartonplaten en de modernere versie gipsvezelplaten.

Gipsplaten GipsvezelplaatGipsvezelplaat

Bij een gipsvezelplaat wordt een mengsel van gips, cellulosevezels, papier en water onder zeer hoge druk samengeperst en op hoge temepratuur verhit. Na afkoeling ontstaat er dan een zeer sterke plaat die op maat gezaagd wordt. Het voordeel van gipsvezelplaat ten opzichte van traditionelere gipskartonplaten is de grotere stevigheid en stootvastheid. Je kunt er bijvoorbeeld Fermacell platen kopen die van een goede prijs- en kwaliteitverhouding zijn.

Gipskartonplaat

Een gipskartonplaat is de meer traditionele gipsplaat. Rondom een kern van gips wordt aan beide zijde sterk karton aangebracht. Nadat het gips in de kern is uitgehard zijn de lagen goed en stevig aan elkaar gehecht zodat er één plaat is ontstaan. Het grote voordelen van gipskartonplaten is dat ze gemakkelijk te verwerken zijn. Bovendien hebben ze een vrij lage prijs. Nadeel is echter dat dit soort platen veel vocht opnemen. Dat kan bijvoorbeeld een probleem zijn als je de platen gaat verven. Om deze nadelen kleiner te maken worden er soms toevoegingen gedaan aan de platen zodat ze beter bestand zijn tegen vocht.


Bijpassende Tips en Advies