Geen rookkanaal? Ontdek de alternatieven voor een open haard!

G

eentje in huis te halen. Toch kun je genieten van een open haard als je geen rookkanaal hebt. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Geen rookkanaal in je woning?

Als je een open haard in je woning wilt hebben, heb je een rookkanaal nodig. Deze zorgt ervoor dat de vuile lucht naar boven gezogen wordt zodat het woning verlaat. Dit gaat gepaard met hele hoge temperaturen waardoor het rookkanaal goed in elkaar moet zitten om aan zijn taak te kunnen voldoen. De trek van een rookkanaal is daarbij erg belangrijk. Veel huizen beschikken niet over een rookkanaal en het is niet heel eenvoudig om deze te maken. Ook is het in sommige huizen, zoals appartementen, niet mogelijk om een rookkanaal te plaatsen.

Welke haard heeft geen afvoer nodig?

Gelukkig bestaan er een aantal verschillende soorten haarden die geen afvoer nodig hebben. Deze kun je in ieder gewenst huis plaatsen zonder dat er een rookkanaal aangelegd hoeft te worden.

Elektrische sfeerhaard

Een van de opties is een elektrische sfeerhaard. Deze stoot niks uit en je hebt er alleen maar een stopcontact voor nodig. Er komt helemaal geen echt vuur aan te pas, waardoor dit ook nog eens een hele veilige optie is. De elektrische haard komt in heel veel verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een inbouw sfeerhaard die je prachtig kunt verwerken in je interieur in bijvoorbeeld een cinewall. De elektrische sfeerhaard is in elke ruimte te plaatsen.

Bio-ethanol

Waar echt vuur is, hoeft geen rook te zijn! De bio-ethanol haarden zijn helemaal in opkomst. Doordat er bij deze haard geen gebruik gemaakt wordt van hout of kolen, komt er geen rook vrij. De enige brandstof die deze haard gebruikt is bio-ethanol. Er komt echter wel echt warmte en vuur uit de haard in tegenstelling tot de elektrische sfeerhaard. De vlammen zijn heet, dus pas op met kinderen en dieren!

Waterdamp

Heb je wel eens gehoord van een open haard die draait op waterdamp en elektriciteit? Deze realistische open haard is volledig kind- en diervriendelijk doordat er geen warmte af komt. Door de speciale 3D techniek, zie je het vuur vanaf alle kanten waardoor het heel echt lijkt. Het werkt als volgt: je vult het waterreservoir met water. Dit verdampt in de open haard die vervolgens met een LED lamp een heel realistisch vlammenspel creëert. Een prima en hippe optie voor iedereen die geen rookkanaal in huis heeft!


Bijpassende informatie en advies