Bedrijfsruimte veilig inrichten? Slimme tips!

B

Als eigenaar of beheerder van een bedrijfsruimte moet je uiteraard veiligheid in acht nemen. Trek er de tijd voor uit om de ruimte veilig in te richten. Niet alleen zijn bepaalde onderdelen verplicht, maar ook bied je je werknemers hiermee een prettig gevoel op de werkvloer. Hier kun je allemaal aan denken!

Speciale kluizen

Werk je met gevaarlijke stoffen, zoals chemische of ontvlambare stoffen? Dan is het belangrijk om alles netjes op te bergen waar dit kan. Hier zijn speciale kluizen voor te vinden, die veiligheid bieden en praktisch zijn in gebruik. Veiligheidskasten zijn er in uiteenlopende groottes en uitvoeringen te vinden: kies de kast die in jouw bedrijfsruimte het best werkt. Waar er enerzijds algemene brandwerende veiligheidskasten zijn, kun je ook kiezen voor kluizen met een specifiek opslagdoel. Denk aan accukasten, om risicovolle batterijen in te plaatsen. Veiligheidskasten zijn verkrijgbaar met extra opties, zoals rookmelders, zwaailichten en blussystemen. Eventuele schade kan absoluut worden voorkomen met een goede veiligheidskast.

Brandveiligheid

Het risico op brand kun je helaas nooit volledig uitsluiten. Daarom is brandveiligheid zo’n belangrijk thema binnen de inrichting van een werkruimte. Met een brandwerende veiligheidskast maak je al een goede keuze. Maar er is meer om aan te denken. Hang op verschillende plekken in de werkruimte brandmelders – en controleer regelmatig of deze nog werken. Zorg voor goede, brandwerende isolatie. Je kunt brandveiligheid het best in orde laten maken door een expert of in ieder geval om advies vragen, zodat je er zeker van kunt zijn dat dit op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Vluchtroute

Mocht er toch brand uitbreken, dan is het essentieel dat er een vluchtroute is. Stel medewerkers hier ook van op de hoogte, om de kans op paniek te verkleinen. Een brandoefening kan verstandig zijn: doe dit in ieder geval eens per half jaar. Er moet altijd een bhv’er aanwezig zijn: hij of zij kan ook het voortouw nemen bij de brandoefening, evenals bij echte brand. Zorg dat er meerdere uitgangen zijn die gebruikt kunnen worden. Je weet immers vooraf niet waar de brand uitbreekt.

Inbraakpreventie

Inbrekers hebben het vaak op bedrijfspanden gemunt. Berg waardevolle spullen op in kluizen en denk aan verdere inbraakpreventie. Het is immers zonde om allerlei spullen opnieuw te moeten aanschaffen, omdat deze zijn meegenomen. Een verzekering dekt de kosten meestal grotendeels, maar een vervelende ervaring is het alsnog. Daarnaast hebben je medewerkers mogelijk ook werkspullen of persoonlijke spullen achtergelaten op de plek van bestemming. Hang daarom camera’s op, zorg voor goede sloten en kies optioneel voor een alarmsysteem. Op die manier geef je inbrekers minder kans.

EHBO set en EHBO’er

Een ongeluk kan zomaar gebeuren. Daarom is het verstandig om altijd een EHBO’er aanwezig te laten zijn, die eerste hulp kan uitoefenen. Hier is tevens een EHBO set voor nodig.

Digitale veiligheid

Het laatste punt, dat tegenwoordig steeds belangrijker is: zorg voor digitale veiligheid. Werk binnen het hele team met goede wachtwoorden, om de kans op hacks te verkleinen. Licht personeel in over virussen, ransomware en phishing – om internetcriminelen tegen te houden.


Bijpassende tips en advies