Expansievat Vervangen Tips en Advies

E

Expansievat vervangen tips en advies. Wat is een expansievat? Wanneer moet je een expansievat vervangen? Hoe kun je controleren of een expansievat nog goed functioneert? Wat is de beste manier om op een veilige en goede wijze het expansievat te vervangen?

Expansievat vervangen tips en advies

Een goed werkend expansievat is essentieel voor de cv-installatie. Wanneer je expansievat kapot is, wordt de druk in de cv-installatie niet goed geregeld. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan. De eerste signalen hiervoor zijn het vaak moeten bijvullen met water van de installatie of grote warmteverschillen tussen de verschillende kamers. Is het expansievat echt kapot dan doet de gehele cv-installatie het niet meer en heb je geen verwarming en warm water. Op deze pagina kun je tips en advies vinden over hoe en wanneer een expansievat vervangen kan worden. Wil je weten wat het kost om een expansievat te laten vervagen, vraag dan gratis een goede prijsopgave via internet aan. Een expansievat kun je net als cv ketels kopen in gespecialiseerde winkels of webshops.

Hoe weet je dat een expansievat kapot is?

Een expansievat zorgt voor de goede druk in de cv-installatie. Het is een, meestal rood gekleurd vat, dat in de buurt van de ketel hangt. Als het expansievat in orde is dan is het voor de helft gevuld met water en de andere helft met stikstof. Heb je het idee dat er een probleem mee kan zijn dan kun je dit op een vrij eenvoudige manier controleren. Als je op het vat klopt met bijvoorbeeld een schroevendraaier moet het een soort van holle klank geven. Als er teveel water inzit dan is de klank doffer en matter. Het is dus goed om een keer te klikken met een gereedschap op een goed functionerend vat zodat je een idee krijgt, hoe het zou moeten klinken. Daarnaast kunnen signalen als veel moeten bijvullen of te veel verschillen in temperatuur per kamer ook te maken hebben met een kapot expansievat. Goed om je te realiseren is wel dat deze zaken ook een andere oorzaak kunnen hebben.

Kun je zelf een expansievat vervangen?

Het vervangen van een expansievat vergt behoorlijk wat vakkundigheid en handigheid. Dit is niet een klusje dat vergelijkbaar is met een kraanleertje vervangen of iets dergelijks. Uiteraard zijn er mannen en vrouwen die handig genoeg zijn om de klus te klaren. Echter in de meeste gevallen is het verstandig om een vakman of vakvrouw in te huren om de werkzaamheden vakkundig uit te voeren en tot een goed einde te brengen. In bovenstaand video kun je zien hoe je een expansievat vervangen wordt. Zo krijg je een idee van de werkzaamheden en of je dat zelf kunt of niet. Hieronder kun je zien welke stappen er gezet moeten worden om de klus tot een goed einde te brengen. Wil je de klus laten uitvoeren door vakmensen, dan kun je gratis een goede prijsopgave opvragen via internet.

Stap 1 – Expansievat vervangen. De voorbereiding
  • Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact voordat je het expansievat gaat vervangen.

Let op! Zit het expansievat in de kelder of in een kruipruimte? Dan moet de gehele cv-installatie leeg, inclusief radiatoren. Anders loop je kans op een waterballet wanneer je het expansievat gaat loskoppelen.

Stap 2 – De CV-installatie drukloos maken
  • Zorg ervoor dat de cv-installatie drukloos is door water af te tappen totdat het waterniveau van de cv-installatie onder de aansluiting van het te vervangen expansievat staat.
  • Schroef daarna het oude expansievat eraf.

LET OP: Er kan nog restwater zitten in het te vervangen expansievat! Er zit vaak nog restwater in het expansievat. Goede ondersteuning is dan van belang omdat hierdoor het expansievat vaak nog zwaarder is dan je denkt!

Stap 3 – Nu ga je het nieuwe expansievat ophangen
  • Breng een aantal lagen teflontape over het schroefdraad van het nieuwe expansievat. Dit voorkomt straks lekken als de installatie weer in gebruik is.
  • Schroef daarna het nieuwe expansievat erop.
  • Draai de verbinding goed strak totdat de pakking (de teflontape) niet meer meedraait. Als dit niet goed strak zit of onvoldoende aansluit, krijgt je last van lekkage.
Stap 4 – CV-installatie weer in gebruik nemen
  • Sluit de waterslang aan op de cv-installatie en zorg ervoor dat er voldoende water in de cv-installatie zit.
  • Steek de stekker in het stopcontact.
  • Controleer of de druk op niveau blijft en de cv-installatie en radiatoren goed functioneren.

Bijpassende Tips en Advies