Een hypotheek voor je eerste woning afsluiten

E

Ben je na lang zoeken eindelijk de woning van je dromen tegengekomen? Tijd om aan de slag te gaan met de financiering voor het huis. Het afsluiten van een hypotheek is niet eenvoudig; kies voor de hulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze brengt in kaart wat je inkomsten en uitgaven zijn, bespreekt samen met je welke plannen je richting de toekomst hebt en denkt met je mee over andere financieringsbronnen. Voor starters kan een starterslening van de gemeente interessant zijn. In dit artikel lees je meer over het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van je eerste woning. Een spannende, maar leuke periode!

Tip: gebruik een online platform voor het vergelijken van hypotheekadviseurs in jouw regio. Zo vind je snel en gemakkelijk betrouwbaar hypotheekadvies in Rotterdam, Amsterdam of bijvoorbeeld Den Haag.

NHG-limiet en korting bij energielabel A

Mocht je eerst hypotheekadvies willen alvorens je op zoek gaat naar een geschikte woning, informeer dan eens naar de NHG-limiet en de korting die banken bieden bij woningen met energielabel A. De Nationale Hypotheek Garantie is zowel voor jou als woningzoekende, als voor de bank die je de hypotheek biedt interessant. Mocht je de hypotheek onverhoopt niet meer betalen, dan hoef je niet direct uit de woning. Andersom hoeft de bank niet te vrezen, dat de hypotheek niet wordt afgelost. Het levert je een korting op de hypotheekrente op. Die korting krijg je bij sommige hypotheekverstrekkers ook, wanneer je een huis met energielabel A koopt. Een duurzame investering, waarvan de bank verwacht dat diens waarde niet snel daalt. Het risico voor de bank is daarmee kleiner.

Verschillende vormen van hypotheken

Laat je daarnaast informeren over de verschillende hypotheekvormen. Momenteel kun je een deel van de betaalde rente aftrekken bij de IB-aangifte in het voorjaar. Het levert je een financieel voordeel op. Hoewel deze hypotheekrenteaftrek (HRA) langzaamaan wordt afgebouwd, is het interessant er rekening mee te houden. Je kunt hier alleen aanspraak op maken, wanneer je kiest voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. Kijk daarnaast naar de verschillen in de maandlasten bij de diverse hypotheekvormen. Bij de ene hypotheekvorm (o.a. lineair) betaal je de eerste jaren relatief veel aan aflossing, terwijl die aflossing bij een andere vorm (o.a. annuïteiten) juist langzaam oploopt. Het is van verschillende factoren afhankelijk wat hierin voor jou de beste keuze is. Denk bijvoorbeeld aan de kans op een groeiend inkomen.

Bijpassende informatie en advies