Wat zijn de voor- en nadelen van een cementdekvloer?

W

Misschien zit je eraan te denken een cementdekvloer te laten aanbrengen. Of misschien wil je de klus wel zelf klaren. Dan is het goed om te weten wat de voordelen en de nadelen van een cementdekvloer zijn. En natuurlijk bespreken we of het een goed idee is om deze vloer zelf aan te brengen.

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer noemen we ook wel eens een zandcement vloer of een smeervloer. Het bestaat uit zand, cement en water. Meestal is het doel van deze vloer de oude ondervloer te egaliseren, of te dienen als egaal vlak voor de vloer die er bovenop komt. Met een cementdekvloer egaliseer je dus je vloer voor een mooi resultaat.

In de meeste gevallen is een cementdekvloer een tussenvloer, maar je kunt er ook voor kiezen de vloer als eindvloer te gebruiken. We vinden de vloeren vaak in vochtige en natte ruimtes, zoals een badkamer.

Wat zijn de voordelen van een cementdekvloer?

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een cementdekvloer. Een van de redenen is dat het goed onder afschot gelegd kan worden. Bij een gietvloer kan dat niet. Vloeren onder afschot zijn bijvoorbeeld nodig in de badkamer. Daar moet immers het water aflopen.

De cementdekvloer is ook een prima ondergrond voor een andere eindvloer. Denk bijvoorbeeld aan tegels, pvc of kunststof. Bovendien kun je deze vloer goed gebruiken in vochtige ruimtes. Een cementdekvloer kan wel tientallen jaren meegaan. Je hebt er voorlopig dus geen omkijken meer naar.

Wat zijn de nadelen van een cementdekvloer?

Heeft de cementdekvloer dan geen nadelen? Alles heeft z’n voor- en nadelen en daar is de cementdekvloer geen uitzondering op. Zo is een cementdekvloer bijvoorbeeld minder elastisch. Het moet met de hand gesmeerd worden, wat het een arbeidsintensief klusje maakt. Het is zwaar werk.

De droogtijd is ook langer dan dat van een gietvloer. Toch zijn er genoeg redenen om wel voor een cementdekvloer te kiezen. Soms is het zelfs de enige optie.

Cementdekvloer zelf aanbrengen of laten doen?

Een smeervloer aanbrengen is een vervelend klusje. Het kost veel kracht, veel tijd en veel arbeid. Daarnaast moet het in één keer goed gebeuren. Gaat het fout, dan moet de hele vloer er weer uit. Daarom is een cementdekvloer aanbrengen niet echt een klus voor een doe-het-zelver. Je kunt het beter laten doen door een professionele vakman. In dit geval bespaart die keuze tijd en geld.


Bijpassende tips en informatie