Dit zijn de beste stijlen dakkapellen!

D

Wil je graag je huis een update geven? Het is dan een aanrader om te kiezen voor een dakkapel, waarbij je de keuze hebt uit diverse stijlen en materialen. Op het gebied van het materiaal wordt over het algemeen aangeraden om te kiezen voor een kunststof dakkapel, al kun je natuurlijk een expert vragen om je hierover advies te geven. Daarnaast zul je ook moeten beslissen over de stijl van de dakkapel. Hierbij heb je namelijk diverse opties, wat de keuze nog wel eens lastig kan maken. In de meeste gevallen zit er in dit artikel vast een stijl bij waarvoor je gaat kiezen bij een prefab dakkapel laten plaatsen!

Shed dakkapel

Deze dakkapel heeft slechts één dakvlak dat in dezelfde richting helt als de helling van het hoofddak, maar met een veel ondiepere helling. De helling van een shed dakkapel is soms zo klein dat het bijna horizontaal lijkt. Er is echter een helling nodig om het water te laten weglopen.

Gambrel dakkapel

Het dak op een gambrel dakkapel heeft een puntgevel op de top van het dak, maar daalt dan af in twee steilere dakhellingen aan de zijkanten van het dak. Dit geeft de gambrel dakkapel een schuurachtige uitstraling.

Motorkap dakkapel

Een motorkap dakkapel heeft een gebogen dak en verticale wanden aan weerszijden van het raam. Het is gebruikelijk om boogvormige ramen te installeren in dakkapellen op de motorkap, zodat de bovenkant van het raam overeenkomt met de boog van de motorkap.

Wenkbrauw dakkapel

In plaats van platte dakvlakken, heeft een wenkbrauw dakkapel een zacht gebogen golf die zich naar boven en volledig over het raam uitstrekt. Een wenkbrauw dakkapel heeft geen extra verticale wandzijden en kan de indruk wekken van een oog dat onder een deksel met een kap uitkijkt, waar dus ook de naam vandaan komt.

Heup dakkapel

Een heup dakkapel heeft drie dakvlakken, één aan elke kant en een derde evenwijdig aan de voorzijde van de dakkapel. Alle drie de vlakken hellen naar boven en ontmoeten elkaar op een gemeenschappelijk punt op de top van het dak.

Blinde dakkapel

Hoewel de meeste dakkapellen licht binnenlaten in het hok, is een blinde (of “valse”) dakkapel alleen voor schijn. Vanaf de straat lijkt een blinde dakkapel identiek aan een gewone dakkapel, maar in plaats van de dakkapel die uitkomt in het interieur van het huis, hecht deze zich alleen aan het oppervlak van het dak. Van binnen is er geen indicatie dat de dakkapel aanwezig is.

Muur dakkapel

Dit type dakkapel kan een van de bovenstaande dakstijlen hebben, maar het belangrijkste kenmerk is dat de voorkant van de dakkapel een verlengstuk is van de onderliggende buitenmuur. In plaats van terug te gaan in het midden van het dak, loopt de gevelbeplating op het hoofdgedeelte van het huis door tot in de dakkapel, waardoor de voorkant van de dakkapel gelijk ligt met de voorkant van het huis.

Lucarne dakkapel

Geïnspireerd door die gevonden op gotische kathedralen, zijn residentiële lucarne dakkapellen meestal lang en erg smal. De meeste hebben zadeldaken boven de ramen.


Bijpassende tips en informatie