De voordelen van een airco in huis

D

Als je eenmaal een airco in je huis hebt, kun je wil je niet meer zonder. Vooral nu de Hollandse zomers een stuk warmer zijn dan voorheen, is het aan te raden om een airco in huis te nemen. In ieder geval op de bovenverdieping, zodat je nachtrust niet verstoord wordt door warm en plakkerig weer. We slapen nou eenmaal slechter als het heel erg warm is. Een airco kan dit zeker tegengaan. Voordat je gelijk een afspraak maakt om een airco te installeren… lees dan eerst even dit artikel. Er zijn namelijk wel wat punten waarop je zou moeten letten.

Een airco zorgt voor een betere luchtvochtigheid

Een airco is niet alleen handig tijdens een hittegolf, het zorgt namelijk ook voor een betere luchtvochtigheid in huis. Met een goede airco wordt de luchtkwaliteit verbetert en dit heeft ook een positief effect op bepaalde allergieën. Daarnaast heeft een airco grote voordelen voor ouderen, baby’s en mensen met een gevoelige huid; het voorkomt ook het risico op uitdroging. Een airco houdt je huis koel, waardoor je minder transpireert. Je verliest dus minder vocht dan wanneer het heel erg warm is. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld een split airco installeren.

Een goede ventilatie

Huizen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen veel last hebben van condens en vochtproblemen. Dit wil je niet, want hierdoor kan schimmel ontstaan en dat is erg slecht voor je gezondheid. Een airco gaat dit tegen, want het zorgt voor frisse lucht zonder dat het raam open hoeft. Teveel vocht in huis zorgt ook voor andere gezondheidsproblemen; je lichaam kan door de klamme ruimte niet transpireren op de manier waarop het hoort en hier kun je last van krijgen.

De verwarming kan de deur uit

Tegenwoordig kan een airco naast verkoelen, ook je huis verwarmen. Dankzij een ingebouwde warmtepomp is het gelijk ook een zuinige manier van verwarmen. Wellicht kun je op deze manier zelfs besparen, omdat de normale verwarming tegenwoordig klauwen met geld kost.

Airco’s zijn duurzaam

Een aantal jaar geleden vraten airco’s nog stroom en dat denkt men tegenwoordig nog steeds. Maar niets is minder waar. De airco’s van tegenwoordig zijn namelijk erg duurzaam en het energieverbruik valt echt reuze mee. Je kunt tegenwoordig airco’s kopen met energielabel A+++, een voorbeeld hiervan is de Haier airco 3 5 KW. Naast dat de energiekosten dus reuze meevallen, is ook het aanschaffen van een airco lang niet zo duur als een aantal jaar geleden. Voor een paar honderd euro heb je al een prima exemplaar en ook hierin kun je het zo duur maken als je zelf wilt. En als je er eenmaal een hebt, wil je niet meer zonder.


Bijpassende informatie en advies

Foto informatie: Lazar Krstić (Unsplash)