De onmisbare kantenmaaier

D

Als je je grasveld wilt verzorgen, kun je dit op twee manieren doen: met de hand of met een machine. Voor een klein grasveld is het makkelijk om met de hand te maaien. Maar als je grasveld groter wordt, is een machine handiger. Er zijn verschillende soorten grasmaaiers en kantenmaaiers waaruit je kunt kiezen. In dit artikel kun je meer lezen over de verschillende soorten kantenmaaiers en waar je op moet letten bij het kopen ervan.

Wat is een kantenmaaier?

Met een kantenmaaier kun je gras maaien met een snel draaiend draadje. Een kantenmaaier, ook wel strimmer genoemd, gebruik je om het gras langs de randen van het gazon af te snijden. Het is handig op plekken waar een gewone grasmaaier moeilijk bij kan. Als je dikker gras of onkruid wilt maaien, kun je een krachtigere kantenmaaier gebruiken, die ook wel bosmaaier wordt genoemd.

Welke kantenmaaier is geschikt voor mijn klus?

De meeste kantenmaaiers werken op elektriciteit en je sluit ze aan met een lang snoer dat je in een gewoon stopcontact steekt (230V). Een accu-aangedreven kantenmaaier heeft als voordeel dat je geen last hebt van een lang snoer. Er zijn ook handige apparaten die je makkelijk kunt ombouwen tot een grastrimmer, grasmaaier of kantensnijder.

Draadtoevoer

Bijna alle kantenmaaiers hebben een spoel of cassette waar de draad in zit. Tijdens het maaien slijt de draad. Sommige kantenmaaiers moeten handmatig worden bijgevuld als de draad te kort wordt. Andere kantenmaaiers hebben een automatisch systeem dat de draad automatisch verlengt wanneer dat nodig is. Met een machine met automatische draadtoevoer hoef je je geen zorgen te maken over de lengte van de draad. Een andere optie is een tipautomaat: als de draad te kort wordt, tik je de trimmer kort op de grond en verlengt de draad zichzelf.

Vermogen

Kantenmaaiers die werken op elektriciteit via een snoer zijn over het algemeen krachtigere machines. Het vermogen van deze machines wordt gemeten in watt (W) omdat ze altijd werken met een spanning van 230V. Hoe hoger het aantal watts, hoe sterker de motor van de kantenmaaier is. Voor kantenmaaiers met een benzinemotor wordt het vermogen soms uitgedrukt in cilinderinhoud (CC). Kantenmaaiers die werken op accu’s hebben een bepaalde spanning, aangeduid in volt (V). Hoe hoger het voltage, hoe zwaardere taken de kantenmaaier aankan. De capaciteit van de accu wordt weergegeven in ampère per uur (Ah). Hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer je kunt werken met een volle accu.


Bijpassende tips en advies