Zo maak jij je favoriete keukenapparatuur schoon

Z

Jouw favoriete keukenapparatuur gebruik je misschien wel elke dag en omdat je hierin vaak met voedingsmiddelen werkt, kunnen ze in de loop van de tijd behoorlijk vies worden. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je snel en makkelijk jouw keukenapparatuur schoon krijgt. Disclaimer: zorg dat je altijd de stekker uit het stopcontact trekt voor je aan je schoonmaak begint.

Airfryer schoonmaken

In de airfryer wordt weliswaar met lucht en niet met olie gewerkt, toch kunnen de etensresten de boel aan de binnenkant behoorlijk vies maken. Een airfryer schoonmaken is gelukkig niet heel ingewikkeld. Zorg ervoor dat je niet met scherpe voorwerpen etensresten gaat wegkrassen, daar gaat hij van kapot, maar neem de binnenkant van de Airfryer en het mandje af met een sponsje, warm water en wat afwasmiddel. Haal ten slotte ook een doekje over de buitenkant en je airfryer is weer als nieuw.

Tosti-ijzer schoonmaken

Als je je tosti-ijzer niet direct na gebruik schoonmaakt kan er na verloop van tijd een hele hardnekkige kaaskorst ontstaan aan de binnenkant van het apparaat. Laat een theedoek weken in kokend water en leg deze theedoek vijf tot tien minuten over het aankoeksel. Dit weekt als het goed is nu langzaam los. De rest van het tosti-ijzer kun je afnemen met een doekje met water en wat afwasmiddel. Zorg overigens dat je tosti-ijzer goed is afgekoeld voordat je hieraan begint om te voorkomen dat je je handen brandt.

Waterkoker ontkalken

Na verloop van tijd kan aan de binnenkant van de waterkoker een hoop kalkaanslag ontstaan. Gelukkig is dit met schoonmaakazijn makkelijk te verhelpen. Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende functie. Vul je waterkoker met een mengsel van water en schoonmaakazijn en breng het aan de kook. Even laten doorkoken en vervolgens leeggieten. Voila, de binnenkant van je waterkoker is weer als nieuw.

Frituurpan schoonmaken

De frituurpan is het keukenapparaat dat wellicht het smerigst wordt van allemaal. De binnenkant van de frituurpan kun je schoonmaken met een vaatwastablet. Giet de frituurpan leeg en vul hem met water en een vaatwastablet. Warm het geheel op tot ongeveer 90 graden. Laat dit vervolgens een half uur weken en giet de pan weer leeg. De losse onderdelen kun je vervolgens met een sponsje, water en afwasmiddel afnemen. Wederom geldt: zorg ervoor dat de frituurpan goed is afgekoeld voor je hieraan begint. Volg deze tips om jouw keukenapparatuur goed en veilig schoon te maken.

Bijpassende tips en advies

Afbeelding bovenzijde: Jeshoots (Unsplash)