De belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen

D

Tegenwoordig zie je op een heleboel huizen en gebouwen zonnepanelen liggen, ook niet zo heel gek want gebruik maken van zonne-energie heeft allerlei voordelen. Maar net als met ongeveer alles hebben ook zonnepanelen een enkele nadelen. Ben jij aan het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen, lees dan hieronder de belangrijkste voor- en nadelen.

Zonne-energie is milieuvriendelijk

Zonnepanelen wekken elektriciteit op door zonlicht om te zetten in stroom, hierdoor heb je niet te maken met schadelijke broeikasgassen die vrijkomen. Daarnaast worden we door het gebruik van zonne-energie minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en dat draagt zeker bij aan een positieve invloed op de klimaatverandering.

Geld besparen op de energierekening

Een belangrijke reden om zonnepanelen aan te schaffen zijn de energiekosten waarop je gaat besparen. Uiteraard moet je eerst een investering doen, vraag bijvoorbeeld een offerte zonnepaneel op om te kijken wat het in jouw situatie gaat kosten. Het fijne is wel dat de investering die je doet zichzelf terug gaat verdienen en je merkt het direct op je energierekening. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en de investering heb je vaak terugverdiend in 6 tot 8 jaar. Ook kan je met zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je gebruikt, de teveel opgewekte energie kun je terug laten stromen in het elektriciteitsnet en dit noem je salderen en hiervoor krijg je een vergoeding.

Je woning wordt meer waard

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen heeft dit een positieve invloed op de waarde van je woning. Dit komt onder andere doordat de maandlasten wat betreft de energierekening een stuk lager wordt. Ook hebben zonnepanelen een goede invloed op de energielabel van je huis en dit zorgt weer direct voor een hogere waarde van je woning. Mocht je dus je woning in de toekomst willen verkopen dan is het zeker een pluspunt wanneer er op je dak zonnepanelen liggen.

Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier

Door te kiezen voor zonnepanelen kun je dus zelf je energie opwekken. Gezien de zon overdag altijd schijnt heb je altijd een opbrengst, uiteraard zit hier per dag wel verschil in. Doordat je zelf energie opwekt ben je minder afhankelijk van een energieleverancier. Wanneer je bijvoorbeeld evenveel opwek als je verbruikt dan is het elektra tarief die genoemd wordt in een energiecontract helemaal niet zo van belang en dan kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een leverancier met een extra laag gas tarief.

De nadelen van zonnepanelen

Ondanks de grote voordelen van het hebben van zonnepanelen hebben ze toch ook nog een aantal nadelen. Voor sommige mensen kan de investering die je moet doen een groot nadeel zijn, niet iedereen heeft immers het geld liggen en het duurt toch een aantal jaren voordat je het bedrag gaat terugverdienen. Ook moeten er vaak een aantal aanpassingen worden gedaan in de meterkast, dit wordt gelukkig wel altijd gedaan door de installateur. Tot slot vinden sommige mensen zonnepanelen niet heel mooi staan op het dak, het kan toch behoorlijk bepalend zijn voor de uitstraling van je huis. Je kunt altijd kijken of er een andere plek is bij je huis waar de zonnepanelen minder opvallend zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben zonnepanelen ontzettend veel voordelen, niet alleen vanwege de duurzaamheid maar je kunt ook flink besparen op je maandelijkse energiekosten en dat maakt het hebben van zonnepanelen erg aantrekkelijk.

Bijpassende informatie en advies