Dit is wat lucide dromen inhoudt en hoe je eraan werkt

D

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: lucid dreaming oftewel lucide dromen. Dit is een staat van dromen waarin je volledige controle hebt over je droom. Dat klinkt natuurlijk erg apart en als je het nog nooit gedaan hebt, ben je wellicht ook wel een beetje sceptisch. Toch is het een ding en zijn er ook diverse manieren om jezelf aan te leren om lucide te dromen. Ben je benieuwd naar wat het precies is en hoe je dit zelf ook kunt doen? Lees alles erover hieronder.

Wat is een lucide droom?

Lucide dromen betekent eigenlijk dat je bewust bent van het feit dat je droomt. Sommige mensen doen dit al jaren zonder dat ze dit doorgehad hebben, terwijl anderen hier echt hun best voor moeten doen. Het is dan ook best lastig om je te realiseren dat je droomt terwijl je droomt. Lukt het je? Dan merk je dat je erg helder droomt en zelf de controle hebt over wat er allemaal gebeurt in de droom. Ook onthoud je je dromen goed en als je wakker wordt, weet je nog precies wat je allemaal gedroomd hebt.

Hoe zorg je hiervoor?

Een lucide droom opbrengen is best lastig. Er zijn diverse manieren die je toe kunt passen, maar toch gaat dit vaak met weken tot maanden aan oefenen en zelfs dan zijn er nog genoeg mensen wie het niet gaat lukken. De volgende punten zijn belangrijk om bij te houden.

  • Schrijf alles op. Door al jouw dromen heel gedetailleerd te noteren in bijvoorbeeld een boekje of de notities van je telefoon, train je je brein om je dromen beter te onthouden en zo herken je uiteindelijk ook patronen. Zie je iets terugkomen in je droom dat je eerder al vaak opgeschreven hebt? Zo herken je wellicht ineens dat je droomt.
  • Wat is de realiteit en wat is een droom? Ook al is het logisch nu, in je slaap kunnen de gekste dingen ineens realiteit lijken. Probeer er een gewoonte van te maken om ‘reality checks’ te doen. Kijk hoe laat het is, probeer om een zin te lezen of kijk in de spiegel. Vaak zijn deze dingen in een droom erg anders. Je ziet er bijvoorbeeld heel anders uit in de spiegel in een droom, en woorden zijn vaak niet goed te lezen. Door het vaak te doen, ga je het automatisch ook doen in je droom. Merk je dat het anders is? Dan droom je!
  • Slaap altijd goed. Een droom van kwaliteit heb je vaak niet als je maar kort of heel licht slaapt. Daarom is het slapen op een comfortabel matras en een goed kussen belangrijk. Ga geen nieuw bed kopen, maar zorg er in ieder geval voor dat je lekker door kunt slapen. Ga lekker liggen op je tweepersoons boxspring, zorg dat de kamer stil en donker is en slaap de hele nacht als een roosje.

Bijpassende informatie en advies