Dakbedekking Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen

D

Dakbedekking Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen. Welke dakbedekking soorten zijn er? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten dakbedekking? Welke voordelen en nadelen heeft elk soort dakbedekking?

Dakbedekking Soorten Verschillen Voordelen en Nadelen

Uiteraard zijn er verschillende dakbekking soorten. Op een schuin dak moet een ander soort dakbedekking dan op een plat dak. Bovendien heeft elke dakbedekking andere voordelen en nadelen. Op deze pagina is het overzicht te vinden van de verschillende soorten dakbedekking. Van een rieten dak tot golfplaten en van dakpannen tot dakleien. Daarnaast wordt ingegaan op de materialen en de wijze van leggen.

Overzicht Dakbedekking Soorten

Dakbedekking Soorten DakpannenDakpannen

Van oudsher zijn dakpannen in Nederland zeer populair als dakbedekking voor een schuin dak. De meeste dakpannen worden gemaakt van klei of beton. Voor de afwerking kan gekozen worden voor glimmende of voor matte dakpannen. Bovendien is er een zeer ruime keuze aan modellen, maten en kleuren dakpannen.

EPDM 

Gemaakt van rubber is EPDM ideaal voor het platte dak. Goedkoop is EPDM trouwens niet. Maar daar staat tegenover dat het materiaal zeer duurzaam en bijna onverwoestbaar is. Bij wijze van spreken kan het een mensenleven mee. Daarnaast heeft het als voordelen dat het niet kan scheuren en het gehele jaar, onder alle weersomstandigheden, betreden kan worden.

Golfplaten

Dakbedekking van golfplaten is een realtief goedkope vorm van dakbedekking. De golfvormige structuur zorgt voor de sterkte van de deze dakbedekking en zorgt voor het zo kenmerkende uiterlijk. Golfplaten zijn vooral populair als dakbedekking voor een schuur of loods.

Leien dakbedekking

Ook de leien dakbedekking kent al een zeer lange traditie. In Nederland zie je een leiendak wellicht wat minder dan in het buitenland. Toch is het een uiterst geschikte manier om een schuin dak te bekleden. Van oorsprong zijn leien gemaakt van leisteen. Het zijn dunnen plaatjes die de dakdekkers in lagen, schubsgewijs, op het dak leggen. Tegenwoordig kun je trouwens ook kiezen voor leien die gemaakt zijn van kunststof. Die zijn goedkoper in de aanschaf. Natuursteen leien hebben daarentegen weer het voordeel dat ze een langere levensduur hebben. Bovendien kan mos zich minder goed hechten aan echt leisteen.

Rieten dakbedekking

Riet is zeer karakteristiek en geeft een gebouw een bijzonder en stijlvol uiterlijk. Het leggen van een rietendak waarvan je jarenlang plezier kunt hebben vergt veel vakmanschap. Ga daarom alleen in zee met rietdekkers waarvan je zeker weet dat ze een hoge mate van vakmanschap brengen en dit ook waarborgen. Riet heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. Van een vakkundig gelegd rieten dak mag je verwachten dat het zo’n 35 jaar meegaat.

Dakbedekking Soorten Shingles DakbedekkingShingels

Shingels zijn een bitumeuze dakbedekking die extra versterking heeft gekregen doordat er glsvezels in aan zijn gebracht. Het is relatief goedkoop en wordt op schubvormige wijze gelegd. Nadeel is dat de isolatiewaarde van shingles vrij beperkt is. In Nederland past men shingels vaak toe op de schuine daken van schuurtjes, carports en terrasoverkappingen.

Zink Dakbedekking

Zink wordt zowel toegepast voor schuine, platte daken als ronde daken. Vooral als er gekozen is voor een dak dat een bijzondere vorm heeft of een aparte hellingsgraad is zink een materiaal dat gekozen wordt. Het grootste voordeel van zinkplaten als dakbedekking is namelijk dat het materiaal zeer buigzaam is. Daarnaast kan het in vrijwel elke gewenste vorm gebogen worden. Daardoor is eigenlijk vrijwel geen enkele bijzondere dakvorm een probleem. Zink is door deze kwaliteiten heel goed te combineren met andere materialen om het dak mee te bekleden.


Bijpassende Informatie