Besparen met een warmtepomp – Tips en Advies

B

De energiekosten zijn de laatste tijd flink gestegen en de vraag is hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen. Reden genoeg om te kijken naar mogelijkheden om te besparen op de energiekosten. Wanneer je woning verwarmt met behulp van een cv-ketel, zorgt dat voor een hoog gasverbruik. Een oplossing waarmee je veel kunt besparen in de warmtepomp. In dit artikel geven we je tips en advies hoe je het meeste kunt besparen met een warmtepomp.

All-electric warmtepomp of hybride

Je bespaart het meeste op je gasverbruik met een all-electric ofwel volledig elektrische warmtepomp. De warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water door ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht, de bodem of ventilatielucht te halen. Daarbij gebruikt de warmtepompcompressor een klein beetje elektrische energie. Vind je het zonde om je cv-ketel al weg te doen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride versie van de warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. In die combinatie springt de cv-ketel alleen bij piekbelasting bij en deze zorgt ook voor het verwarmen van water. Onder de streep zorgt dat al voor een flinke besparing op je energieverbruik.

Kies de warmtepomp die het beste bij je woning past

Een belangrijke tip is om te kiezen voor de warmtepomp die het beste bij je woning past. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen. Zo maken water/water warmtepompen gebruik van een bron in de grond om je woning te verwarmen, maar voor zo’n bron heb je wel ruimte nodig in je tuin. Lucht/water warmtepompen hebben een buitenunit waarmee energie uit de buitenlucht onttrokken wordt. Ventilatiewarmtepompen maken gebruik van ventilatielucht en hebben geen bron of buitenunit. Hierdoor zijn ze ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken in appartementen.

Laat je goed adviseren

Het is natuurlijk goed om via internet uitgebreide informatie in te winnen over de verschillende soorten warmtepompen. Maar zoals voor veel producten, en zeker bij een warmtepomp, geldt ook hierbij dat een goed advies het halve werk is. Een installateur met verstand van zaken kan je adviseren welke warmtepomp het meeste rendement oplevert in jouw woning.

Neem de bovenstaande tips mee, zodat je uiteindelijk optimaal kunt besparen met een warmtepomp.


Bijpassende tips en informatie