Zo voorkom je valpartijen op trappen binnenshuis

Z

Haastige spoed is zelden goed, zo luidt het spreekwoord. Wist je dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen op de eerstehulppost belanden doordat ze binnenshuis van een trap gevallen zijn? We hebben het dan overigens niet over ladders, maar over vaste trappen in huis. Veel van die ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door voorzichtiger te zijn. Maar dat geldt natuurlijk voor de meeste ongevallen, ook in andere categorieën. Juist bij trappen moet je echter altijd extra goed opletten, omdat een val van een trap zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Gebruik altijd de leuning

Het maakt niet uit of het gaat om een gewone trap in huis tussen twee verdiepingen of om een ander type trap, het gebruik maken van de leuning is een eerste voorzorgsmaatregel om ongevallen te voorkomen. Ook voor de trappen in het trappenhuis van een appartementencomplex, de bordestrap in een magazijn en de wenteltrap naar de zolderverdieping geldt: altijd goed de leuning vasthouden, dan heb je de minste kans op problemen. Mocht je dan je evenwicht verliezen of wegglijden, dan is de leuning jouw redding. Draag je goederen de trap op of af, houd dan indien mogelijk altijd één hand vrij om de leuning te kunnen gebruiken.

Voorkom wegglijden van de treden

Eigenlijk zou elke trap voorzien moeten zijn van antislipprofiel, zodat wegglijden vrijwel niet meer mogelijk is. De vaste trap in huis wordt vaak bekleed met tapijt, laminaat of hout, maar dat is in principe niet voldoende. Het is verstandig om op de hoeken een speciale strip te monteren of op elke trede een antislipmat te leggen. Voor losse trappen bij huishoudelijke klusjes, zoals aluminium trappen die je paraat hebt om de gordijnen op te hangen of de ramen te lappen, geldt meestal dat de treden al standaard uitgevoerd zijn met een goed antislipprofiel. Zorg er bovendien voor dat zo’n trap altijd op een stabiele ondergrond staat, zodat kantelen tijdens het gebruik uitgesloten is.

Deugdelijke verlichting bij de trap

Een ander belangrijk punt is het aanbrengen van deugdelijke verlichting bij een vaste trap in huis. Laat je niet verleiden tot het op- of aflopen van de trap in het donker. Verlichting op deze plek hangt er niet voor niets en heeft tot doel ons te behoeden voor een val. Door te zien waar je loopt, kun je het risico op een misstap aanzienlijk verkleinen en daarmee voorkom je ernstig letsel.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: E. Muhr (Unsplash)