Wil jij in 2023 overstappen naar groene energie? Dit zijn de dingen die je moet weten!

W

We weten allemaal van de stijgende energieprijzen, ze willen ook maar niet dalen… De perfecte oplossing is overstappen naar groene energie. Maar wat houdt dit precies in? Wat is een smart grid? Wat doet dit voor het milieu? We leggen het je graag uit!

Wat is groene energie?

Er is groene en grijze energie, maar wat is het verschil daarvan? Grijze energie is in makkelijke woorden vuile energie. Dit betekent dat de energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld steenkool, aardgas of aardolie, deze worden ook wel fossiele brandstoffen genoemd. Deze fossiele brandstoffen hebben koolstof van planten die miljoenen jaren geleden leefden. De verbranding hiervan zorgt voor een vrijkoming van CO2, dit is schadelijk voor het milieu. Groene energie wordt juist opgewekt door bronnen zoals wind, zonlicht of warmte van de aarde. Een nieuwe vorm van groene energie zijn de smart grid solutions.

Wat zijn smart grid solutions?

Smart grid solutions zijn een vorm van elektriciteitsnetten zoals vroeger, maar worden nu evenwichtsbeheer op het net genoemd. Makkelijk gezegd houdt dit in dat producenten op elk moment precies genoeg elektriciteit in het net injecteren als dat verbruikers nodig hebben. Smart grids zijn gemaakt met bepaalde sensoren die gegevens verzamelen en ze communiceren. Deze informatie zorgt ervoor dat de stroom automatisch bijgesteld wordt. Er zijn vier kenmerken van een smart grid; namelijk besparing, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit.

Waarom zou jij kiezen voor groene energie?

Nu we weten wat groene energie is, is het belangrijk om te weten waarom je ervoor zou kiezen. Een aantal voordelen van groene energie zijn;

  • Groene energie wordt gemakkelijk door uitvindingen zoals smart grids.
  • Groene energie bespaart kosten, vooral met de stijgende energieprijzen.
  • Groene energie is beter voor je gezondheid. De uitstoot van slechte stoffen worden namelijk beperkt.

Wat kies jij?

Nu alles op een rijtje staat en het duidelijk is wat groene energie is, wat smart grids zijn en wat de voordelen van groene energie zijn, is de volgende stap om een keuze te maken naar groene energie. Maar natuurlijk zijn er misschien ook nog twijfels, zoals dat het meer ruimte inneemt, de opstartkosten zijn prijzig en de gewenste vorm en hoeveelheid is vaak moeilijk in te schatten. Dan is een smart grid wel een goede oplossing! Er komen voor jou geen opstartkosten en de gewenste vorm en hoeveelheid wordt geautomatiseerd! Nu zijn wij benieuwd wat jij kiest.

Bijpassende tips en informatie