Welke subsidies kun je krijgen bij verduurzaming van je huis?

W

Het is in deze tijd beslist niet makkelijk om van woning te veranderen en elders een huis te kopen. De prijzen zijn de laatste twee jaar enorm gestegen, terwijl de hypotheekrente ook aan een opmars omhoog bezig is. Als je ook nog je crypto-investeringen ziet verdampen blijft er weinig over om een nieuwe woonplek te kopen. Toch zijn er mogelijkheden als je bijvoorbeeld overwaarde op je huis hebt. Woon je tien of twintig jaar op dezelfde plek, dan is de kans groot dat er zeker een bepaalde overwaarde is.

Heb je plannen om bijvoorbeeld je huis flink te verbouwen omdat een verhuizing er niet in zit, schakel dan een taxateur in en bespreek de mogelijkheden met je hypotheekverstrekker. Naar aanleiding van wat daar uitkomt kun je bepalen of een verbouwing of renovatie van je huis haalbaar is.

Laten doen of zelf doen?

Heb je besloten om een flinke renovatie te doen, dan kun je daarvoor een aannemer in de arm nemen. Daarvoor zul je een flink budget beschikbaar moeten hebben en een dosis geduld. De meeste aannemers hebben het op dit ogenblik razend druk en het is dan maar de vraag of je dit jaar nog geholpen kunt worden. Ben je zelf handig of heb je een familie die graag de handen uit de mouwen steekt dan is dit zeker een optie die je in overweging moet nemen.

Materiaal en gereedschap

Een flinke verbouwing vraagt natuurlijk om goed materiaal en professioneel gereedschap. Daarbij zijn een goede lader of een rolsteiger eigenlijk onmisbaar. Wanneer je een huis met hoge plafonds hebt voldoet de aanschaf van alleen een ladder niet. Dan biedt de rolsteiger uitkomst. Je kunt deze op perfecte hoogte instellen en makkelijk verrijden door de ruimte waarin je aan de slag bent. Een ander voordeel van een rolsteiger is dat je er al je gereedschap en materialen op kwijt kunt. Je hoeft nooit ver te reiken en zo kun je altijd op een veilige manier werken.

Subsidies

Ga je echt voor een duurzamere woning dan zijn er verschillende opties die je kunt toepassen. We zetten de belangrijkste hier voor jou overzichtelijk op een rijtje:

Ben je van plan om je huis grondig te renoveren, dan doe je er verstandig aan om een goed plan van aanpak te hebben. Oriënteer je echt grondig, want er zijn tegenwoordig een heleboel maatregelen waar je enorm veel financieel voordeel van kunt hebben. Dat zijn kansen die je beslist niet moet laten liggen. Sommigen gelden alleen dit jaar. Maak er dus nu gebruik van. Je krijgt er zeker spijt van als je ze niet gebruikt. Heb je ze nog niet allemaal op je radar dan zetten we de subsidiemogelijkheden hierbij even voor je op een rijtje:

  • BTW-teruggave bij aanschaf van zonnepanelen
  • Besparing op je kosten voor isolatie ook tot 30 procent. Te denken valt aan tal van isolatiemaatregelen zoals vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie
  • Teruggave van je duurzaamheidsinvesteringen tot 30 procent
  • Mogelijkheid tot een gemeentelijk lening bij besparingsmaatregelen tegen een laag rentetarief bij minstens twee verschillende toepassingen
  • hulp van een gemeentelijke bespaarcoach
  • en vele andere regelingen via de rijks- of gemeentelijke overheden.

Bijpassende advies en informatie