Wat zijn de voordelen en nadelen van infraroodverwarming?

W

Wat zijn de voordelen en nadelen van infraroodverwarming? Hoe werkt infrarood verwarming? Waarmee moet je rekening houden als je jouw woning op deze manier gedeeltelijk of geheel wilt gaan verwarmen.

Infraroodverwarming, wat wordt ermee bedoeld?

Alhoewel het in de kantooromgeving en industrie al langer gebruikt wordt, is infraroodverwarming in woonomgeving een relatief nieuw fenomeen. Het is een soort verwarming waarbij er geen sprake is van circulatie van warme lucht. De warmte wordt rechtstreeks en direct afgegeven wat voordelen kan hebben ten opzichte van traditionele verwarming. Bovendien worden er panelen voor toegepast die je mooi kunt integreren in jouw interieur en soms zelfs als een stijlvol element jouw kamer kunnen verrijken. Een andere bijkomstigheid is dat de panelen op allerlei manieren aangebracht worden. Zo is het zelfs mogelijk een infrarood paneel aan het plafond te monteren zodat deze op geen enkele wijze woonruimte inneemt en vrijwel niet te zien is.

Wat zijn de voordelen en nadelen van infraroodverwarming?

Bij traditionele verwarming is de kans op luchtcirculatie, ook wel convectie genoemd, groot. De warme lucht stijgt op en daalt weer bij afkoeling om dan weer uit te komen bij de radiator om de zelfde ropute opnieuw af te leggen. Dit heeft als grootste nadeel dat niet alleen de warmte verplaatst maar ook huisstofdeeltjes en huismijt. Bij infrarood verwarming is er veel minder sprake van luchtcirculatie omdat er bij goede plaatsing van de apparatuur de lucht gelijkmatig verwarmd is en er niet of nauwelijks sprake is van luchtcirculatie. Een groot voordeel voor mensen die gevoelig zijn voor stof.

Als de infraroodverwarming op een goede en professionele manier is geplaatst, geven de panelen op gerichte efficiënte manier warmte af precies daar waar nodig. Hierdoor voelt het vaak bij een temperatuur van 18 graden Celsius al aangenaam warm aan. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat dit voordeel sterk afhankelijk is van het soort kamer of ruimte dat je wilt verwarmen. Vooraf goed laten uitzoeken of er sprake is van voordelen en in welke mate is dan ook aan te bevelen.

De panelen zijn verkrijgbaar is een groot aantal uitvoeringen. Sommige hebben een modern en steak design en zijn juist bedoeld om gezien te worden. Andere uitvoeringen zijn juist bedoeld om niet op te vallen en kunnen zeer goed onopvallend in de wand en zelfs het plafond afgewerkt worden.

De hoeveelheid panelen en de juiste plaatsing zijn cruciaal

Infraroodverwarming werkt alleen goed als de juiste hoeveelheid panelen zijn geplaatst. Niet alleen dat ze moeten ook op de goede plek gemonteerd worden. Is dit niet gedaan dan kan dit type verwarming voor een ware nachtmerrie zorgen. Het is dan ook van het grootste belang om te kiezen voor een bedrijf dat bewezen ruime ervaring heeft met dit type verwarming en beschikt over vakmensen die alle ins en outs kennen. Prijs is belangrijk maar nog belangrijker is zorgen voor de juiste garantie dat het werk ook echt goed gedaan wordt en je jarenlang plezier hebt van je verwarming.


Bijpassende informatie en advies