Wat zijn de belangrijkste aspecten bij een badkamerplafond?

W

In welke ruimte breng je de meeste tijd door? Heb je daar al eens bij stilgestaan? Misschien is het de woonkamer, de keuken of je thuiskantoor. De badkamer hoort hier echter ook bij. Dit is normaliter de ruimte waar je je dag zowel start als weer eindigt. Het is daarom de bedoeling dat deze ruimte voldoet aan al je voorkeuren en wensen. Qua stijl en benodigdheden, maar ook wat betreft het gebruiksgemak. Zodoende is het belangrijk om te weten waar een badkamer plafond aan dient te voldoen. Daarover meer in dit artikel.

Kies het geschikte materiaal

Het is geen verrassing dat de badkamer een vochtige ruimte is. Hier wordt immers gedoucht en water gebruikt. Door het warme water ontstaat er waterdamp en vervolgens condens. Dat kan problemen veroorzaken. Want de badkamer is dé ruimte waar de meeste problemen door overmatig vocht ontstaan.

Daarom is het belangrijk om voor de juiste materialen te kiezen. Niet alleen qua badkamermeubels, maar ook de vloeren en het plafond. Natuurlijk wil je iets moois, maar het is vooral essentieel dat het vochtbestendig is. Zo kan men gips en aluminium gebruiken om het badkamerplafond af te werken. Wist je dat zelfs behang geschikt kan zijn? Vliesbehang bijvoorbeeld, is vochtbestendig.

De stijl en kleur

Gezien de tijd die je doorbrengt in een badkamer, is het eveneens zo belangrijk om met de stijl en kleur rekening te houden. Het badkamerplafond is immers een aardig groot oppervlak, zelfs als het een kleine ruimte is. Zodoende springt de kleur al snel in het oog. Veel mensen kiezen bewust voor wit. Dat past immers bij ieder interieur en valt niet al te erg op.

Maar men kan ook variëren, bijvoorbeeld met lichte aardetinten om het geheel wat moderner en rustiger aan te kleden. Het advies is wel, om niet voor de kleur zwart te kiezen. Zwart laat een ruimte kleiner en benauwder lijken. Dat zou ook in de badkamer jammer zijn. Ga echter vooral achter je eigen wensen en voorkeuren aan.

Zorg voor voldoende ventilatie

Zoals je eerder kon lezen, zijn vochtproblemen in de badkamer een veel voorkomend probleem. Hier komt immers veel warmte en damp vrij. Dit kan er echter wel voor zorgen dat er schimmel ontstaat, bijvoorbeeld op de muren en het plafond. Goed onderhoud is, net als bij kunststof gevelbekleding, wel geboden.

Men kan de kans op schimmelvorming al verkleinen door voldoende te ventileren. Dat is vooral in de badkamer essentieel. Je kunt een externe ventilator laten plaatsen die de dampen als het ware opzuigt. Zowel tijdens als na het douchen. Ook is het aan te raden om de badkamerdeur en het raam te sluiten wanneer je gaat douchen. Zo voorkom je verdere beschadigingen door condens. In de zomer kan dit echter wél.

Samengevat

In de badkamer wordt veel tijd doorgebracht. Maar vocht kan al snel een probleem worden. Zo kan het plafond beschimmelen. Ook is het van belang om een stijl en kleur te kiezen die geheel voldoet aan je wensen en voorkeuren.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: Unsplash