Rechtsbijstand voor huiseigenaren: waarom het van pas kan komen

R

Of je nu in een huur- of koophuis woont, het is belangrijk om jezelf en je woning goed te verzekeren. De meeste huiseigenaren sluiten in ieder geval een opstal- en inboedelverzekering af, maar een rechtsbijstandverzekering wordt nog vaak als overbodig beschouwd. Op de korte termijn bespaar je hierdoor, maar op de lange termijn kan het je juist veel geld kosten. Daarom vertellen wij je in deze tekst waarom rechtsbijstand voor huiseigenaren van pas kan komen.

Uitleg over een rechtsbijstandverzekering

Je bent ongetwijfeld een rechtsbijstandverzekering tegengekomen toen jij je in verzekeringen voor je woning verdiepte. Een van de redenen dat mensen deze verzekering links laten liggen, is omdat het ze niet duidelijk is wat het is. Daarom geven we hier eerst kort antwoord op de vraag: ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’. Kort door de bocht ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten als je deze verzekering afsluit. Je verzekeraar zorgt dat je de juiste juridische hulp krijgt en vergoedt de kosten die hieraan verbonden zijn.

Situaties waarin je iets aan deze verzekering hebt

Een conflict klinkt voor veel mensen nogal zwaar, maar toch hoeft er niet veel te gebeuren om erbij betrokken te raken. Soms kun je hier zelf niet eens iets aan doen. Laat jij je huis verbouwen door een aannemer, maar levert hij slecht werk? Dan spreek je hem hierop aan. Als hij niet toegeeft, ontstaat er een conflict. Je kunt dan een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Dit is ook het geval bij een rechtszaak over een verkeersongeval waar je verantwoordelijk voor wordt gehouden of een conflict met je werkgever.

Ben je in een vechtscheiding beland? Dan kun je misschien ook juridische hulp gebruiken. Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, richt jij je waarschijnlijk tot je verzekeraar. Helaas heeft dit geen zin, want je hebt niets aan een rechtsbijstandverzekering bij scheiding. Conflicten over een echtscheiding of uit elkaar gaan, zijn namelijk niet verzekerd. Dit geldt ook voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint en een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd.

Hoe ziet de dekking eruit?

Word je als verdachte gezien van een verkeersovertreding waarbij iemand overlijdt of gewond raakt? Dan heb je recht op juridische hulp als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Dit is ook het geval als je getuige bent bij een strafzaak of een borgsom moet betalen in het buitenland. Als iemand niet kan betalen, heb je in sommige gevallen bovendien recht op een schadevergoeding.

De standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering is vrij algemeen. Gelukkig kun jij hem op je eigen situatie afstemmen, want bij veel verzekeraars moet je minimaal één aanvullende verzekering afsluiten. Meestal kun je uit verschillende modules kiezen om je rechtsbijstandverzekering mee uit te breiden, zoals Verkeer, Consument & Wonen, Werk & Inkomen en Fiscaal & Vermogen.

Kosten van een rechtsbijstandverzekering

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, draagt hier maandelijks premie voor af. Daarom wil je vast en zeker weten hoeveel je hieraan kwijt bent. Dit kunnen we je niet precies vertellen, want de kosten hangen af van de manier waarop jij je rechtsbijstandverzekering samenstelt. Zo is de ene aanvullende dekking bijvoorbeeld duurder dan de andere. Let overigens nooit te veel op het kostenplaatje. Als je dit wel doet, verzeker jij je als huiseigenaar misschien niet goed voor rechtsbijstand en dat kan je uiteindelijk duur komen te staan.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: T. Barbhuiya (Unsplash)