Wat is een vluchtladder?

W

Wat is een vluchtladder? Waarom is een vluchtladder belangrijk? Hoe werken dit soort ladders? Welke soorten brandladders zijn er?

Wat is een vluchtladder?

Een goede en veilige vluchtroute bij een calamiteit zoals brand is letterlijk van levensbelang. Sterker nog Bij een gebouw met meerdere verdiepingen maken goede, betrouwbare en veilige vluchtladders een belangrijk onderdeel uit van de vluchtroute. Sterker nog zowel bij bedrijfspanden, kantoren als bij appartementen zijn één of meerdere brandladders verplicht. En dat is niet vreemd als je je realiseert dat er in Nederland elk jaar opnieuw vele duizenden branden ontstaan in bedrijfspanden, kantoren en natuurlijk ook in woningen en appartementen. Gelukkig vallen bij de meeste van deze branden geen slachtoffers. Maar toch zijn er jaarlijks dodelijke slachtoffers te betreuren. Bovendien is er een aantal mensen dat ernstige brandwonden oploopt of lichamelijke klachten krijgt door het inademen van schadelijke rook.

Waarom is een vluchtladder belangrijk?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag al beantwoord in het bovenstaande stuk. Een goede en veilige vluchtroute bij een pand met meerdere die gebruikt kan worden tijdens een brand bevat één of meerdere brandladders. Belangrijk is uiteraard dat deze veilig zijn en je er niet zomaar af kunt vallen als je in grote haast en misschien wel een beetje in paniek de woning of het bedrijfspand moet verlaten. Daarnaast moeten dit soort ladders duidelijk herkenbaar zijn, ook bij nacht en ontij.

Let op keurmerken en certificering

Omdat dit soort ladders onderdeel uitmaken van de brandveiligheid van een woning of bedrijfspand moeten ze voldoen aan allerlei veiligheidseisen en gecertificeerd zijn. Is dit niet het geval dan kan de brandweer het pand afkeuren bij controle en dat kan veel consequenties hebben. Bovendien leg je je eigen leven in de waagschaal als je op deze wijze bezuinigt op de brandveiligheid van een gebouw.

Vluchtladder plaatsen ook als het niet verplicht is

Bij woonhuizen met een verdieping en een zolder is een brandtrap meestal niet verplicht. Toch is het voor je eigen veiligheid geen gekke overweging om een vluchtladder te plaatsen bij een kozijn. Hiervoor zijn prima oplossingen te vinden die geplaatst kunnen worden zonder dat de kans op inbraak toeneemt.


Bijpassende tips en advies