Wat bewaar je allemaal in een privékluis?

W

Het is slim en praktisch om een privékluis te hebben. Je kunt je spullen er veilig in bewaren: dit is natuurlijk de voornaamste reden om voor een kluis te kiezen. Daarnaast is het een handige manier om je spullen bij elkaar te houden, zodat je de belangrijke items minder snel kwijtraakt. Wat je allemaal in een kluis kunt bewaren? Dat delen we hieronder.

Sieraden

We denken allereerst aan spullen met een bijzondere waarde, zoals sieraden. Of je ze nu zelf hebt gekocht of hebt geërfd, je wilt ze uiteraard absoluut niet kwijtraken. Bescherm sieraden daarom tegen inbraak, brand of andere vormen van schade. In kluizen is altijd een geschikt plekje voor sieraden te vinden, want ze nemen immers maar weinig plek in beslag. Leg daarom gerust al je dierbare sieraden in de kluis. Ook horloges en andere bijzondere accessoires kun je hier een plek geven. Om alles bij elkaar te houden, kun je een (sieraden)bak- of doos in de kluis plaatsen.

Erfstukken

Waar sieraden een erfstuk kunnen zijn, zijn er nog meer mogelijke erfstukken om aan te denken. Opnieuw geldt dat deze spullen een belangrijke persoonlijke waarde hebben, wat maakt dat je ze goed wilt beschermen. Van vintage beeldjes tot oude foto’s: door deze spullen in een kluis te bewaren, blijven ze intact en kan niemand er zomaar bij komen.

Geld

Heb je (veel) contant geld in huis liggen? Het is gevaarlijk om het zomaar rond te laten slingeren. Wellicht weten inbrekers het geld te vinden. En ook bij brand blijft je geld niet gespaard. Stop het daarom in een goede kluis. Brandwerende kluizen zijn speciaal bedoeld om vuur en andere elementen bij branduitbraak op een afstand te houden. Kies altijd voor een gecertificeerde kluis, om te kunnen vertrouwen op de werking en kwaliteit.

Papieren

Documenten van je werk, huurcontracten en diploma’s: door de jaren heen verzamel je verschillende papieren die je niet kwijt wilt raken. Hoewel er steeds meer digitaal wordt geregeld, zijn er ook nog altijd genoeg gedrukte documenten in de omloop. Om de informatie die hierin staat niet kwijt te raken, doe je er goed aan om het in een kluis te bewaren. Je wilt immers niet dat je privégegevens op straat komen te liggen, of dat de papieren verdwijnen bij brand.

Paspoorten

Gebruik je je paspoort niet? Bewaar ‘m dan in de kluis. Je kunt je identiteitskaart of rijbewijs in je portemonnee stoppen om dagelijks bij je te hebben, maar met een paspoort is dit doorgaans niet nodig. In een kluis ligt je paspoort veilig en beschadigt ‘ie niet tot je ‘m weer eens nodig hebt.

Apparatuur

Laptop, tablet, camera en telefoon: het is een greep uit de veelgebruikte apparaten die we vandaag de dag doorgaans in huis hebben. En daar hebben inbrekers zeker interesse in. Stop het daarom in een kluis! Denk tevens aan backups van je digitale bestanden, zoals harde schijven en usb-sticks. Of hier nu documenten of foto’s op staan: het is belangrijk om het allemaal in eigen bezit te houden.


Bijpassende tips en advies