Waar moet je over nadenken bij het aanschaffen van een vloer?

W

Vloeren maken een woning af. Of je nu bouwt aan een nieuw huis of bezig bent met het renoveren van je bestaande woning: een mooie vloer doet wonderen. Je moet alleen wel weten welke ondergrond geschikt is voor de ruimte en welke past bij het interieur. Hieronder leggen we je een paar zaken uit waar je op moet letten.

Verschillende ruimtes

Voordat je begint met het uitzoeken van een goede vloer, is het belangrijk om te weten dat niet elke vloer even geschikt is voor bepaalde ruimtes. Zo zal je niet snel een vloer van hout tegenkomen in de badkamer. Houtenvloeren kunnen namelijk sneller rotten in vochtige kamers. In dit geval kun je het beste kiezen voor een tegelvloer. Toch zijn ook niet alle tegels even handig om aan te schaffen in natte ruimtes. Ook in de voegen van een tegelvloer kan zich schimmel opbouwen. Wil je een geschikte badkamervloer, maar leg je liever geen tegels? Dan is een luxueuze vloer van PVC wellicht iets voor jou. PVC is kras- en waterbestendig en zorgt toch voor een elegante look.

Parket en laminaat zijn goede opties voor in de woonkamer. Hier wordt immers het meest gelopen. Ook is PVC een goede optie als woonkamervloer. In de keuken is het vooral belangrijk dat je een ondergrond kies die tegen vetspetters en water kan. Ook is het handig om voor een vloer te kiezen die gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Steen, PVC of laminaat zijn voorbeelden van goede opties voor in de keuken.

Comfort

Los van alle praktische redenen om voor bepaalde vloeren te kiezen, is het ook belangrijk dat jouw vloer comfort biedt. Zo wordt er bij nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. Alleen het aanzetten van de verwarming is voor veel huishoudens niet meer genoeg. Let wel op: niet elke vloer is even geschikt voor het geleiden van warmte. Vloerbedekking en houtvloeren kun je beter niet leggen wanneer je toe bent aan vloerverwarming.

Vloerbedekking of niet

Als een bepaalde kamer in het huis zowel geschikt is voor vloerbedekking en een normale vloer, is het een kwestie van geld en gemak. Vloerbedekkingen zijn doorgaans het goedkoopst, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor chique vloerbekleding. Wil je absoluut geen stoffen als bedekking? Laminaat is gemiddeld het voordeligst en daarna volgt PVC. Houten vloeren zijn vaak het duurst. Alhoewel je natuurlijk ook kunt kiezen voor goedkopere houtsoorten.


Bijpassende tips en informatie