Verhuizen: wil je liever nieuwbouw of bestaande bouw?

V

Je bent eruit: het is tijd om te verhuizen. Misschien wil je gewoon graag in een andere buurt wonen of heb je in je huidige woning geen ruimte voor een kinderkamer. Wat de reden ook is, je komt altijd voor de keuze te staan: kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Beide hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel zetten we ze op een rij voor je.

Met nieuwbouw ben je meteen klaar

Een nieuwe woning betekent dat er volgens de laatste inzichten en technieken is gebouwd. Bovendien ben je meteen klaar en hoef je alleen nog maar wat aan de inrichting te doen. Verbouwen hoef je de eerstkomende tien jaar echt niet meer, want alles is precies zoals je het wilt hebben. Het enige vergelijkbare type bestaande woning op dat gebied is een woning die door de vorige eigenaren helemaal is opgeknapt. Maar bij nieuwbouw is dat dus standaard.

Daar staat tegenover dat nieuwbouw veel geld kost. Een bestaande woning die nog veel onderhoud nodig heeft is altijd voordeliger. Weet je al hoeveel je eigenlijk kunt betalen voor die nieuwe woning. Het is in je voordeel dat de hypotheekrente tegenwoordig zo laag is. Dat scheelt behoorlijk op je maandlasten. Ook hoef je bij nieuwbouw geen kosten koper te betalen, wat ook weer een slok op een borrel scheelt vergeleken met bestaande bouw. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en je weet of nieuwbouw iets voor je is.

Bestaande bouw heeft karakter

Kies je voor een woning die niet gloednieuw is, dan woon je meestal meteen in een wijk, samen met anderen die daar al langer wonen. Bij nieuwbouw is de wijk voor iedereen nieuw. Bestaande bouw heeft al een bepaald karakter. Dat merk je ook wanneer je er gaat kijken voor een bezichtiging. Hier kun je echt even sfeer proeven om te bepalen of je dit een fijne plek vindt om te wonen. Die kans heb je niet bij nieuwbouw, daar moet je maar hopen dat de buurt je een beetje bevalt.

Vaak moet je bij bestaande bouw nog wel het een en ander verbouwen aan de woning. Omdat er bijvoorbeeld onderhoud gepleegd moet worden aan oude onderdelen, of omdat je het simpelweg niet mooi vindt zoals het nu is. Wil je de woning energiezuiniger maken? Goed idee! Soms is er dan zelfs nog een subsidie of een vergoeding mogelijk voor dit soort aanpassingen die de woning toekomstbestendig maken.

Het zijn duidelijk twee verschillende werelden, nieuwbouw en bestaande bouw. Welke past het beste bij jou?


Bijpassende tips en advies