Tuinlampen Soorten Buitenverlichting

T

Tuinlampen Soorten Buitenverlichting Verschillen en Mogelijkheden. Welke soorten buitenlampen zijn er te koop? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten buitenverlichting? Welke mogelijkheden bieden de tuinlampen en buitenverlichting?

Tuinlampen Soorten Buitenverlichting Verschillen en Mogelijkheden

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten tuinlampen en buitenverlichting om uit te kiezen als je wat meer licht in duisternis van je tuin wilt brengen. Uiteraard is er de buitenlamp met sensor die alleen aangaat als er beweging in de tuin is. Daarnaast zijn er lampen en tuinverlichting die continue branden en vaak aan en uit gaan via een tijdschakelaar. Bovendien is er steeds meer sfeerverlichting in de tuin die gevoed wordt door zonne-energie. Uiteraard zijn er ook verschillende modellen tuinlampen en -verlichting. Op deze pagina tuinlampen soorten buitenverlichting is een overzicht te vinden van de modellen, verschillen en mogelijkheden.

Wat is de functie van de tuinlampen of buitenverlichting?

Voordat je tot aanschaf van de lampen voor de tuin overgaat, is het goed om na te denken wat je met de buitenverlichting wilt bereiken. Als je een anti-inbraak lamp wilt kopen die bedoeld is om inbraak te vermijden stel je andere eisen dan als je verlichting langs je tuinpad wilt of sfeerverlichting in de tuin zodat deze ook in het donker goed tot zijn recht komt. Soms is een combinatie mogelijk. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om verlichting langs het tuinpad te laten werken op een bewegingssensor die ervoor zorgt dat de lampen alleen gaan branden als er iemand door de tuin loopt. Deze oplossing is zowel praktisch voor eigen gebruik als dat inbrekers erdoor afgeschrikt worden omdat zij het liefst een tuin hebben die zo donker mogelijk is zodat ze minder snel opgemerkt worden.

Soorten Tuinlampen en Buitenverlichting

In hoofdlijnen kun je kiezen uit drie soorten lampen die elk op een andere manier aan en uit schakelen. In sommige lampen is trouwens ook een een combinatie mogelijk. Al deze soorten buitenverlichting zijn trouwens in verschillende modellen verkrijgbaar.

  • Buitenlampen met een sensor. Dit soort lampen schakelt aan als er beweging in de tuin via een bewegingssensor is waargenomen. Uiteraard is deze buitenverlichting populair als de fel brandende anti-inbraaklamp aan de gevel of op de schuur. Maar is ook handig als tuinpadverlichting of lamp op de schuur. Het grote voordeel is dat deze lampen niet continue blijven branden waardoor je energie bespaart. Inmiddels kun je dit type lamp in vrijwel elk model kopen.
  • Tuinlampen met (tijd)schakelaar. Deze buitenlampen moeten aan- en uitgeschakeld worden. Wel is er de mogelijkheid om dit via een tijdschakelaar te doen zodat je dit niet handmatig hoeft te doen.
  • Tuinlampen op zonne-energie. Deze lampen zijn niet op het elektriciteitsnet aangesloten. Overdag laden ze zich op met behulp van zonlicht. Dit type tuinlamp is meestal bedoeld als sfeerverlichting. Voordeel is dat je geen bedrading hoeft aan te leggen in de tuin en dat je geen stroomkosten hebt, Nadeel is dat de lichtopbrengst meestal vrij beperkt is.

Bijpassende Tips en Advies


Foto informatie
Foto bovenzijde: T. Hetiba (Unsplash)