Thuiskantoor inrichting? Hier moet je op letten

T

Sinds de coronacrisis werken we steeds meer thuis. Niet gek ook, want er zitten enorm veel voordelen aan het werken vanuit huis. Denk bijvoorbeeld eens aan hoeveel tijd je zal besparen als je niet elke dag in de file hoeft te staan? Daarnaast kunnen veel mensen zich thuis een stuk beter concentreren. Je wordt thuis namelijk niet steeds afgeleid door collega’s. Om goed vanuit huis te kunnen werken is de inrichting van een thuiskantoor erg belangrijk. Een goed ingerichte  werkplek kan niet alleen bijdragen aan een productieve werkomgeving, maar ook aan je fysieke en mentale welzijn. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het inrichten van een effectief en comfortabel thuiskantoor.

Zorg voor een ergonomische werkplek

Een van de eerste en belangrijkste stappen bij het inrichten van een thuiskantoor is ervoor zorgen dat je een ergonomische werkplek creëert. Ergonomie houdt in dat je je werkplek aanpast aan je lichaam en houding om ongemak en gezondheidsproblemen te voorkomen. Investeer dus in een ergonomische stoel die goede ondersteuning biedt aan je rug en nek, en zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat, zodat je comfortabel kunt typen en werken.

Een verstelbaar bureau kopen kan ook een goede investering zijn, omdat het je de mogelijkheid biedt om afwisselend zittend en staand te werken. Zorg ervoor dat je monitor op ooghoogte staat om nekbelasting te voorkomen, en gebruik indien nodig een extern toetsenbord en muis om een ergonomische houding te bevorderen. Wel zo goed voor je gezondheid. 

Let op goede verlichting

Het belang van goede verlichting op je werkplek mag ook zeker niet onderschat worden.  Zorg ervoor dat je thuiskantoor goed verlicht is om vermoeide ogen en hoofdpijn te voorkomen. Natuurlijk licht is het beste, dus plaats je bureau in de buurt van een raam als dat mogelijk is. Als dat niet kan, investeer dan in kwalitatieve kunstmatige verlichting, zoals verstelbare bureaulampen met heldere en warme lichtbronnen.

Vermijd schittering op je computerscherm door ervoor te zorgen dat de lichtbron niet rechtstreeks op je scherm schijnt. Overweeg ook om blauw licht filterende brillen te dragen om de belasting op je ogen te verminderen, vooral als je langere tijd naar een beeldscherm staart.

Zorg voor rust

Tot slot moet je werkplek een oase van rust zijn. Je moet je immers goed kunnen concentreren en focussen tijden het werken. Een rustige en opgeruimde werkomgeving kan een enorme impact hebben op je concentratie en productiviteit. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding door je thuiskantoor netjes en georganiseerd te houden. Gebruik opbergoplossingen zoals lades, planken en opbergbakken om je spullen geordend te houden en je werkblad vrij van rommel. Creëer ook een rustige en aangename sfeer in je thuiskantoor. Kies kleuren die kalmerend en inspirerend zijn, zoals zachte tinten blauw, groen of neutrale kleuren. Daarnaast kun je ook planten neerzetten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar verbeteren ook de gezondheid

Zo kun jij ook vanuit huis je beste werk leveren!


Foto bovenzijde: Grovenmade (Unsplash)