Terrasoverkapping voordelen

T

Terrasoverkapping voordelen tips prijs en informatie. Wat zijn de grote voordelen van een terrasoverkapping? Waar moet je aan denken als je een terrasoverkapping wilt maken? Waarvoor kun je een terrasoverkapping gebruiken en wat betekent het voor de waarde van je woning? Is er een vergunning nodig voor het bouwen van een overkapping?

Terrasoverkapping voordelen tips, prijs en informatie

Steeds meer huizen worden uitgebreid met een terrasoverkapping. Op deze pagina is hierover informatie op een rijtje gezet. Hierbij wordt ingegaan op zaken als de noodzaak voor de aanvraag van een vergunning, de verschillende mogelijkheden, soorten en modellen terrasoverlappingen en de betekenis voor de waarde van de woning.

Is er een vergunning voor een terrasoverkapping nodig?

Een groot voordeel voor het plaatsen van een terrasoverkapping is dat je voor het bouwen meestal geen bouwvergunning nodig hebt. Wel is hierop een uitzondering als de woning en tuin waar je de overkapping wilt plaatsen een beschermd monument is of deel uitmaakt van een beschermd dorps- of stadsgezicht. Is dit laatste het geval informeer dan vooraf bij de gemeente of er mogelijkheden zijn en wat precies de beperkingen zijn om teleurstelling te voorkomen.

Waar plaats je de overkapping?

In veel gevallen zal de terrasoverkapping direct aan de woning gebouwd worden. Vaak wordt er dan gesproken van een veranda. Zo wordt het aantal vierkante meters overdekt woonoppervlak van de woning vergroot. Maar je kunt er ook voor kiezen om de overkapping op een andere plek in de tuin als dit een betere plek is. Bijvoorbeeld aan de schuur of zelfs losstaand. Bij de laatste oplossing spreken we ook wel van een tuinkamer.

Bescherming tegen uv-straling van zonlicht

Zoals inmiddels wel algemeen bekend mag worden beschouwd is overmatige blootstelling aan zonlicht niet ongevaarlijk. Zeker als je hiervoor gevoelig bent, is de kans op het ontstaan van huidkanker door te lange blootstelling aan uv-straling vrij groot. Zeker als je met onbeschermde huid vaak in de zon zit. Als je kiest voor een terrasoverkapping die uv-straling tegenhoudt wordt de kans hierop veel kleiner.

Wat betekent een terrasoverkapping voor de waarde van de woning

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, voegt een terrasoverkapping formeel gezien geen extra vierkante meters toe aan het huis. Je kunt dus niet zeggen dat je woning groter is geworden na de plaatsing van een overkapping. Wel creëer je extra overdekte leefruimte waardoor een koper bereid is om meer te betalen voor het huis wat indirect dan toch een waardestijging tot gevolg heeft.

De prijs van een overkapping

Wat de prijs is van een terrasoverkapping is sterk afhankelijk van de afmetingen, materialen die gebruikt worden en de inrichting. Bovendien wordt de prijs ook in hoge mate bepaald door de hoeveelheid werk die je zelf doet of die laat doen. Doe je alles zelf en kies je dan kun je al een bouwpakket voor een aardige overkapping kopen vanaf rond de € 1.500.


Bijpassende tips en informatie