Polycarbonaat platen voordelen en nadelen

P

Polycarbonaat platen voordelen en nadelen. Wat zijn de voordelen en nadelen van polycarbonaat platen ten opzichte van gewoon glas of andere materialen? Wat is polycarbonaat? Waarvoor kun je polycarbonaat platen gebruiken?

Polycarbonaat platen voordelen en nadelen

Allereerst om volkomen duidelijk te zijn polycarbonaat platen zijn geen glas maar een alternatief voor transparant voor dakbedekking, dakplaten en voor andere toepassingen. Polycarbomnaat lijk op glas maar is een kunststof. Het is een goed alternatief voor gewoon glas, zeker voor bepaalde toepassingen.

Voordelen van polycarbonaat

Allereerst is polycarbonaat gemiddeld zo’n 50% lichter dan gewoon glas. Maar het grootste voordeel is dat het materiaal veel lichter is dan glas. Gemiddeld zo’n 250 procent waardoor het goed toepasbaar is waarin gewicht een zeer belangrijke factor is zoals bijvoorbeeld bij dakplaten. Bovendien is het materiaal koud te verbuigen waardoor het gemakkelijk toepasbaar is. Ook is het goed bestand tegen hoge temperaturen het is brand vertragend. Het materiaal gaat vanaf 180°C vervormen en vanaf zo’n 280°C wordt het materiaal vloeibaar. Een laatste voordeel is dat polycarbonaat in veel meer geboren uitvoeringen verkrijgbaar is dan gewoon glas. Er is bijvoorbeeld een grote variëteit aan golfplaten die je als dakbedekking kunt toepassen.

Nadelen van polycarbonaat

Ten opzichte van glas heeft polycarbonaat om eerlijk te zijn ook een paar nadelen. Opdat het materiaal wat zachter is dan traditioneel glas is het wat krasgevoeliger. Het oppervlakte is namelijk wat zachter dan gewoon glas. Dus bij toepassingen waarbij de kans op krassen vrij groot is kun je wellicht beter gewoon glas toepassen. Een ander nadeel is dat polycarbonaat minder lichtdoorlatend is dan glas. Om precies precies te zijn 75% bij transparant en 60% bij gekleurd polycarbonaat. Is de lichtdoorlatendheid van groot belang dan is glas wellicht de betere keuze.


Bijpassende informatie en tips