Op vakantie: Hoe laat je je woning achter?

O

Het is bijna zo ver: je vertrekt voor (on)bepaalde tijd op vakantie! Niets is lekkerder dan met een gerust en zorgeloos gevoel op reis te gaan. Met deze maatregelen laat je je woning in ieder geval veilig en energiezuinig achter als je richting het zuiden vertrekt.

Veilig op reis

Je woning is een makkelijk doelwit voor inbrekers als je op reis bent. Gelukkig kun je van tevoren een aantal maatregelen nemen waardoor je jouw woning zo veilig mogelijk achterlaat. Allereerst is het natuurlijk verstandig om alle ramen en deuren dicht en op slot te doen. Berg daarnaast alle waardevolle spullen op. Bij voorkeur in een kluis. Denk hierbij aan elektronica en sieraden. Ook inbrekers zitten op sociale media. Zorg er dus voor alle accounts zijn afgeschermd, zodat zij niet weten dat er niemand thuis is. Het is ook verstandig om het huis bewoond te doen lijken. Als de gordijnen en rolluiken de hele dag dicht zijn, dan is het overduidelijk dat er niemand thuis is. Vraag je buren om eventueel een oogje in het zeil te houden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de woning te verhuren. Je moet dan wel bij uw hypotheekverstrekker of verhuurder vragen of dit mag.

Energie besparen

Het energieverbruik thuis gaat gewoon door als je op vakantie bent. Wat veel mensen niet weten, is dat zij flink wat geld en energie kunnen besparen bij afwezigheid. Allereerst is het verstandig om alle stekkers uit het stopcontact te halen. Hiermee voorkom je sluipverbruik. Het is ook verstandig om de koelkast, voordat je weggaat, uit te ruimen en uit te zetten. Vergeet ook niet om de verwarmingsinstallatie volledig uit te schakelen en de gaskraan dicht te draaien. Daarnaast kun je ook geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Hiervoor kun je energieleveranciers vergelijken. Ook is het raadzaam om het maandelijkse voorschotbedrag te verlagen, zeker als je voor een langere periode weggaat.

Overige tips

Uiteraard zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als je lang van huis bent. De rekeningen lopen natuurlijk gewoon door. Zorg er dus voor dat alle lasten via automatische incasso van jouw rekening worden geïncasseerd. Daarnaast is het ook verstandig om een vriend of familielid te vragen om regelmatig de post te checken. Op deze manier weet je zeker dat je geen belangrijke brief of rekening mist. Het zou fijn zijn als deze persoon ook gelijk de planten water kan geven. Heb je een abonnement op een sportclub of tijdschrift? Vraag dan na of het mogelijk is om deze (tijdelijk) stop te zetten. Heb je ook een auto? Dan is het mogelijk om jouw kenteken tijdelijk te schorsen. Op deze manier betaal je geen premie voor de autoverzekering, maar behoud je wel je schadevrije jaren.