Energieneutraal wonen

E

Of je nu zeer milieubewust bent of graag op geld wilt besparen, energieneutraal wonen wil eigenlijk iedereen uiteindelijk wel om een van die twee redenen. Je minimaliseert je CO2-voetafdruk en je zit niet meer vast aan (hoge) lasten voor energie. Daarvoor moet je natuurlijk wel wat doen. En dat kan een drempel zijn. Hoe maak jij je huis nu energieneutraal?

Warmtepomp

Een manier om energieneutraler te leven, is het verwarmen met de warmtepomp. De kans bestaat dat deze in de toekomst alle cv-ketels in Nederland vervangen, zodat Nederland gasvrij kan verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Je zou de pomp kunnen vergelijken met een koelkast, maar een koelkast verkoelt een ruimte terwijl een warmtepomp de ruimte juist verwarmt. Een warmtepomp kan een huis niet zo snel warm stoken als een cv-ketel en geeft lagere temperaturen af. Om toch niet kou te hoeven kleumen met zo’n pomp als warmtevoorziening, zul je dus eerst het een en ander aan je huis moeten verbouwen. Een warmtepomp werkt namelijk niet goed zonder goede isolatie.

Isolatie

Je huis zal de verkregen warmte zo goed mogelijk vast moeten kunnen houden. Hierbij is isolatie het sleutelwoord. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het vervangen van je ruiten door HR+++ glazen. Hoe beter je isoleert, hoe blijer je zult worden van je warmtepomp. Denk ook aan kleinere aanpassingen in huis, zoals het plaatsen van tochtstrips en het dichten van alle kieren en gaten. Bovendien werkt een warmtepomp beter in combinatie met vloerverwarming dan met radiatoren. Als je dus toch de vloer eruit moet halen, kun je net zo goed meteen de vloerverwarming plaatsen. Natuurlijk kosten al deze aanpassingen aan je huis een flinke duit. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar die je een stuk op weg kunnen helpen. Deze kunnen van jaar tot jaar verschillen.

Zonnepanelen

Je kunt je huis goed isoleren en een warmtepomp aanschaffen om zoveel mogelijk op energie te besparen. Maar als je zelfvoorzienend en energieneutraal wilt zijn, mogen de zonnepanelen op je dak natuurlijk niet ontbreken. Om in Nederland enkel van zelf opgewekte energie te leven is geen eenvoudige opgave. In de winter is er namelijk vaak niet genoeg zon. Je kunt dit oplossen door windenergie af te nemen bij je energieleverancier. Zo heb je ook energie ter beschikking wanneer de energie-opbrengst wat minder is. Ook kun je tips gebruiken om energie te besparen. Is zonnepanelen plaatsen voor jou geen optie, maar wil je toch graag van de grijze stroom af? Door overstappen energie kun je een contract aangaan met een groene energieleverancier. Dat planeet is je dankbaar, terwijl het zeker niet duurder hoeft te zijn.

Bijpassende informatie en tips