Notariskosten – Wat zijn notariskosten?

N

Notariskosten. Wat zijn notariskosten? Waaruit bestaan de kosten die je voor een notaris moet betalen? Hoe hoog kunnen notariskosten zijn? Op welke manier zijn de kosten voor het gebruik van de diensten van een notaris opgebouwd?

Wat zijn notariskosten?

Als je gebruikt maakt van de diensten van een notaris dan moet je hiervoor uiteraard betalen. Deze kosten worden meestal aangeduid als notariskosten. Bijvoorbeeld bij de aankoop en verkoop van een woning speelt de notaris een belangrijke rol.

Notariskosten Wat zijn notariskostenWaarvoor kun je bij de notaris terecht?

De notaris is een formeel beëdigde en onpartijdige functionaris die bevoegd is om notariële akten op te stellen en vasr te leggen. Bijvoorbeeld de formele koopakte en hypotheekakte bij de aanschaf of verkoop van een woning. De notaris legt aantal zaken formeel en juridisch vast. Bovendien kun je bij de notaris terecht voor zaken die onder het familie- en personenrecht vallen. Hierbij kun je denken aan het opstellen en vastleggen van een testament en een samenlevingscontract. Daarnaast kun je bij de notatis terecht voor het vastleggen van echtscheidingakten. Ook speelt de notaris een belangrijke rol bij het oprichten van verenigingen en stichtingen.

Hoeveel kost een notaris?

Tot 1999 werkten de notarissen met een vastgesteld tarief en was er geen concurrentie op basis van prijs. Inmiddels is wettelijk geregeld dat in concurrentie met alle andere notarissen werkt. Dat wil dus zeggen dat het interessant kan zijn om notariskantoor vooraf te vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Via de website Legalista kun bijvoorbeeld de kwaliteit van de notarissen goed vergelijken op basis van beoordelingen van de klanten die van het betreffende notariskantoor gebruik hebben gemaakt.

Waaruit zijn de notariskosten opgebouwd?

Normaal gesproken zijn de notaris kosten uit die delen opgebouwd. Het zijn drie verschillende soorten werkzaamheden met de daarbij behorende kosten. Deze kosten worden op een goede offerte gespecificeerd aangeboden. Dit zijn de zogenaamde gebruikelijke kosten, extra kosten en de bijzondere werkzaamheden. Je moet deze dan ook gespecificeerd op de offerte moeten kunnen terugvinden. Bovendien wordt er over de werkzaamheden van de notaris 21% BTW geheven. Je kunt op de pagina Wat zijn notaris kosten op Legalista.nl nog veel meer informatie over dit onderwerp lezen.

Notariskantoren


Bijpassende Informatie


Verantwoording Foto’s
Rode Huis (Westfjorden, IJsland)
Fotograaf: Luke Stackpool (Unsplash)