Mantelzorgwoning Regels Advies en Informatie

M

Mantelzorgwoning Regels Advies en Informatie. Wat is een mantelzorgwoning? Wanneer is het toegestaan een aanbouw, cararvan, garage of ander ander gebouw te gebruiken als een woning voor mantelzorg? Aan welke eisen moet een mantelzorgwoning voldoen?

Mantelzorgwoning Regels Advies en Informatie

Als iemand mantelzorg nodig heeft dan is het prettig als deze persoon direct in de buurt woont. Om dit te bewerkstelligen is het mogelijk gemaakt om een zogenaamde mantelzorgwoning op eigen terrein in te richten. Het is door de overheid gemakkelijk gemaakt om dit type woning te bouwen of in te richten zonder dat er aan allerlei bouwregels voldaan moet worden?

Wat is een mantelzorgwoning precies en welke regels zijn er?

Het is een aanbouw, garage, mantelzorgchalet, stacaravan of ander gebouw dat op eigen terrein geplaatst is. Hierin is de persoon die mandelzorg nodig heeft woonachtig. Bovendien is het mogelijk om het gebouw te gebruiken om de mantelzorger in te huisvesten. Maximaal mogen er twee personen woonachtig zijn in een mantelzorgwoning. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig. Wel is het zo dat de regels per gemeente kunnen verschillen. Dus het is altijd van belang om vooraf informatie in te winnen over de gemeenten waar de woning moet gaan komen. Bewoont de mantelzorger of de persoon die mantelzorg nodig heeft de woning niet meer dan vervallen de speciale rechten. Het bouwwerk zelf hoef je niet af te breken maar je mag het niet verhuren aan anderen, tenzij je hiervoor vergunning aanvraagt bij de gemeente en deze verleend wordt.

Hoe kan een mantelzorgwoning eruit zien?

Je kunt een mantelzorgwoning op verschillende manieren realiseren. Je kun een aanbouw aan je huis hiervoor inrichten of de garage verbouwen. Bovendien is het mogelijk om een schuur om te bouwen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een stacaravan, zorgchalet of ander tijdelijk gebouw op je eigen terrein neer te zetten. Dit kan zelfs op huurbasis.


Bijpassende Tips en Advies


Afbeeldingen
Bovenzijde pagina: Mantelzorgchalet (Stekelbos.nl)