Maak jouw nieuwe woning slim

M

De smartphone neemt een steeds belangrijker plaats in ons leven in. Hij heeft inmiddels ook het thuisdomein verovert. Wat je allemaal niet handiger, slimmer en beter kunt regelen met speciale apps op je smartphone is duizelingwekkend. In dit artikel pikken we er de meest in het oog springende mogelijkheden uit. Wanneer je liever niet voor elk wissewasje gebruik maakt van je telefoon, hoef je niet te wanhopen. De meeste van de slimme toepassingen zijn ook zonder een app te hoeven installeren al een verbetering van je wooncomfort.

Bezorgers te woord staan op afstand

Het slimmer maken van je woning begint bij de voordeur. Hoe bepaal ik wie toegang krijgt tot mijn huis? Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een video-deurbel. Op afstand – via je smartphone – kun je mensen te woord staan die bij je aangebeld hebben. Je kunt zelfs de deur voor ze openen, vanaf je werk of je vakantieadres. Handig voor het ontvangen van pakketjes of het binnenlaten van een klusjesman. Op afstand een bezorger te woord staan, echt iets van deze tijd!

Er schuilt natuurlijk ook een gevaar in om op afstand  vreemden te woord te staan. Iemand met inbraakplannen weet immers meteen of je thuis bent. Een slimme deurbel is er al vanaf 50 euro. Het is wel raadzaam om na te gaan of er een abonnement aan het apparaat gekoppeld zit. Let ook goed op wat er met je data gebeurt.

Het einde van de huissleutel

Een andere gadget die in opkomst is, is het elektronische voordeurslot. Je opent je woning met je smartphone en kunt zelfs per dag bepalen wie er toegang tot je huis heeft. Komt de werkster elke woensdag? Dan is dat eenvoudig in te stellen in de app. Met elektronische cilinders heb je geen huissleutels meer nodig, en je huisgenoten ook niet. Dat scheelt een hoop gedoe! Vaarwel, rinkelende sleutelbos.

Via Bluetooth herkent de smart cilinder jouw smartphone waarna het slot automatisch opengaat. Daar hoef je de smartphone niet eens voor uit je zak te halen. En mocht je hem eens niet bij je hebben, of de batterij is leeg, dan is er altijd een plan b. Bij het monteren en installeren van de cilinder, stel je een pincode in. Die is voor noodgevallen, zodat je altijd binnenkomt. Voor het op afstand open van je deur heb je een verbindingskastje nodig. Maar zonder dat kastje heb je ook al een hoop gemak van een elektronisch slot.

Energie besparen met je smartphone

Gezien de huidige gasprijzen is het lonend om te investeren in een slimme thermostaat. Veel merken bieden er een aan: Nest, Honeywell, Tado en Thermosmart et cetera. Wat een slimme thermostaat kan, hangt van het type af. Maar dat je meer grip krijgt op je energie-uitgaven staat vast.

Ten eerste stelt de slimme thermostaat je in staat op energie te besparen door via een app op afstand de temperatuur in huis te kunnen regelen. Je bent dus niet afhankelijk meer van een vooraf ingesteld weekschema. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Ten tweede heb je slimme thermostaten die leren van jouw leefgewoontes en aan de hand daarvan de temperatuur regelen. Dit werkt uiteraard alleen als je een enigszins vastomlijnd levensritme hebt,. Voor mensen met onregelmatige werktijden heeft deze optie nauwelijks meerwaarde.

Slimme wasmachines

In het huishouden ga je er ook op vooruit als je de huidige trends volgt. Een van de noviteiten op dit gebied staat in het washok. De slimme wasmachine is te verbinden met het wifi-netwerk. Programma’s selecteren en de was aanzetten kan eenvoudig met je smartphone. Daar heb je hem weer! Wie gebruikt zijn telefoon nog om mee te bellen, denk je wel eens. Je krijgt een melding als er een schommel klaar is en je er een nieuwe lading textiel in kan stoppen. Erg handig als je een inhaalslag te maken hebt.

Slimme wasmachines met een automatische wasmiddeldosering zijn er ook al. Ze wegen de was automatisch en bepalen aan de hand van het gewicht hoeveel wasmiddel er nodig is per wasbeurt. Dat is om twee redenen een vooruitgang. Ten eerste bespaar je op deze manier wel tot 30% op je wasmiddel. En ten tweede beschermt het je wasmachine. De grootste oorzaak van storingen is namelijk het overmatige gebruik van zeep. Een dubbele besparing dus door een één slimme investering.

Zonder de illusie te hebben compleet te zijn geweest, hopen we je met dit artikel toch een aantal tips aan de hand hebben gedaan op het gebied van de slimste woon innovaties van nu.


Bijpassende tips en informatie